U HRVATSKOJ I BIH

Akcija Mreža: Uhićeno DESET osoba zbog izdavanja hrvatskih PUTOVNICA 'zemuncima'

Darko Šarić, balkanski “narkoboss” , identificiran je u Južnoafričkoj Republici jer se koristio hrvatskom putovnicom koja je bila izdana u jednom od diplomatskih predstavništava u BiH. U petak u noći hrvatska policija počela je dugo najavljivanu akciju Mreža u koju su se, ništa ne sluteći, prvi “upecali” D. R. (42) i R. B. (46).

Stotinjak kriminalaca najvećeg kalibra imalo je hrvatske putne isprave, od čega je već za njih 60 ustanovljeno tko ih je koristio ili koristi. Uz Darka Šarića i “zemunce” su i pripadnici rožajskog heroinskog klana. Akcija Mreža bila je dugo pripremana i za njezin početak se čekao ulazak ključnog čovjeka, državljanina BiH u Hrvatsku. On je, ništa ne sluteći, u petak noću krenuo iz Kozarske Dubice u Hrvatsku i u trenutku kad je ušao u Hrvatsku policajci su ga uhitili. Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o čovjeku koji dosad nije evidentiran za kaznena djela, a on je bio glavni posrednik “zemuncima”, ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore u pribavljanju originalnih hrvatskih isprava.

Krijumčarenje droge

Do kasno popodne uhićeno je desetak osoba, među kojima su i policajac iz Osijeka, službenica Odjela upravnih poslova PU zagrebačke, ali i službenici Ministarstva vanjskih poslova koji su privedeni u policiju i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje. Prema onome što je dosad poznato, uhićeni su Ž. R. (57), B. G. (33) i Z. G. (31), a istodobno je u Banjoj Luci MUP Republike Srpske počeo akciju Kozara u kojoj su uhićeni Severin Popović Hrza (42) i Slaviša Mihajlović (28) iz Banja Luke te još dvije osobe i to zbog krijumčarenja heroina i kokaina te nedozvoljene trgovine oružjem.

Policija je uspjela rekonstruirati “modus operandi” na temelju kojeg su se od 2007. godine kriminalci iz hrvatskog susjedstva opskrbljivali hrvatskim putovnicama.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:55