PUNE RUKE POSLA

Akcije spašavanja: Kod Oliba se prevrnuo katamaran, curica ozlijeđena u sudaru plovila, spašeni veslači SUP-ova...

Do nesreće kod Pule je došlo uslijed sudara dva plovila zbog nepažnje kapetana

Prevrnuti katamaran kod Oliba

 MRCC

U proteklih 48 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) koordinirala je nekoliko akcija traganja i spašavanja tijekom i nakon nevremena na moru, a opširno je izvijestila o četiri događaja.

Brodolomci kod Vrbnika

Prva spasilačka akcija dogodila se u utorak na području Krka kada manja brodica četveročlane obitelji zbog jake bure nije mogla isploviti iz uvale nedaleko od Vrbnika. Oko 19.40h za spašavanje je angažiran brod pomorske policije, koji se u trenutku dojave nalazio najbliže dojavljenoj poziciji. Ubrzo je posada policijskog broda uočila slovensku obitelj koja je uspječa izaći na obližnju obalu. Zbog plićine i nepovoljnih vremenskih uvjeta policijski službenici nisu bili u mogućnosti doploviti dovoljno blizu, stoga su organizirali kopneno spašavanje, u suradnji sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Rijeka. Obitelj je pronađena u 1.05h, te je nakon pregleda utvrđeno kako nema ozlijeđenih.

Veslači SUP-ova u Podvelebitskom kanalu

MRCC Rijeka zaprimila je 26. srpnja u 20 sati poziv očevica o dvoje veslača na SUP-ovima kod uvale Šugarica, u Podvelebitskom kanalu, koji su u trenutku dojave nekontrolirano plutali nošeni jakim udarima bure prema otoku Pagu. Odmah po dojavi u akciju traganja i spašavanja angažirani su službenici mjesno nadležne Lučke ispostave Starigrad – Paklenica, koji ubrzo pronalaze dvojac na SUP-ovima, oboje državljani Republike Njemačke. Ukrcali su ih na spasilačku brodicu neozlijeđene, ali iscrpljene te prevezli u Starigrad. Jedna od spašenih osoba otkrila je da je neplivač.

Lakše ozlijeđena djevojčica u sudaru dvije brodice u pulskom akvatoriju

Službenici Lučke kapetanije Pula izvijestili su MRCC Rijeka o poduzetoj akciji spašavanja nakon pomorske koja se dogodila 27. srpnja oko 12.30h ispred Rta Muzilj, kod Pule.

Na plovilima je u trenutku nesreće boravilo ukupno osam osoba, svi državljani Republike Slovenije, među kojima je jedno maloljetno dijete zadobilo lakše tjelesne ozljede i ubrzo mu je pružena hitna medicinska pomoć. Do nesreće je došlo uslijed sudara dva plovila pod zastavom Republike Slovenije, u kojemu su oba plovila pretrpjela materijalna oštećenja, u predjelu trupa iznad razine mora.

Inspekcijom je utvrđeno kako voditelj jednog plovila nije poštivao pravila za izbjegavanje sudara na moru, te če protiv njega biti izdan prekršajni nalog.

Brodolomci kod Oliba

U srijedu u popodnevnim satima u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalima pogibelji (signalne rakete), dok je istovremeno registriran radio-signal, odaslan sa plovila imena „Oktant“, koji plovi pod zastavom Republike Francuske sa četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece. Katamaran se prevrnuo na poziciji između otoka Planik i Olib te je odmah po dojavi u koordiniranu akciju traganja i spašavanja upućen spasilački brod.

image

Prevrnuti katamaran kod Oliba

MRCC
image

Prevrnuti katamaran kod Oliba

MRCC

S obzirom da je netom nakon početka traganja u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake, službenici LK Zadar preusmjereni su u traganje u tome području.

Policijski službenici su po dolasku na poziciju prevrnutog katamarana, četveročlanu obitelj brodolomaca izvukli iz mora. Svi su državljani Republike Francuske, Prevezeni su u Zadar, gdje im je pružena liječnička pomoć, čime je spasilačka akcija uspješno završena.

Službenici Lučke kapetanije Zadar su na poziciji prevrnutog katamarana obavili očevid, te su utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:08