PUTNIK VIDIO VOZAČA

Ako je vozač i rekao da je zaspao, te izjave u spisu nema, ali tužiteljstvo ima krunskog svjedoka

Vozaču je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor, a putnici su nakon ispitivanja otputovali na Kosovo
Vozač autobusa izlazi iz suda
 Damir Krajac/Cropix

Sudac istrage Županijskoga suda u Slavonskom Brodu u utorak ujutro odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču autobusa Deva Toursa, D. L. (52), osumnjičenom da je u nedjelju ujutro kraj Slavonskoga Broda skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginulo 10 osoba te ih je još dvadesetak teže ili lakše ozlijeđeno. Slučaj je od jučer ujutro preuzelo Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu koje je i predložilo da se vozaču odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer je u pitanju strani državljanin, što je sudac i prihvatio. Vozačevu obranu jučer su preuzeli zagrebački odvjetnici Igor Cišper i Ljubo Pavasović Visković, koje je navodno angažirala vozačeva obitelj.

Prelaz nadležnosti iz brodskoga, općinskoga, na županijsko tužiteljstvo znači da su, za razliku od početnih informacija, tužitelji zaključili kako je riječ o kvalificiranom obliku teške prometne nesreće, za što vozaču prijeti kazna do 15 godina zatvora. Upravo zbog takvoga djela Županijsko državno odvjetništvo tijekom današnjeg dana trebalo bi donijeti i rješenje o provođenju istrage. Premda su se pojavile informacije da je osumnjičeni vozač u jednome trenutku priznao da je zaspao za volanom, jučer ih je opovrgao njegov odvjetnik Cišper, rekavši da njegov branjenik ni u jednome trenutku nije nikome rekao da je zaspao. Vozač se i na prvome ispitivanju u policiji i kasnije pred Državnim odvjetništvom branio šutnjom, doslovno ne želeći reći ništa.

Vadili mu krv

Njemu je žao što se sve to dogodilo. Dalje ćemo sve vidjeti. Koliko ja imam informaciju od njega, on nikad nikome nije rekao da je zaspao - rekao je jučer odvjetnik Cišper. Na prvom ispitivanju u policiji D. L. je ispitan bez odvjetnika, all tada ga je policija teretila da je zaspao za upravljačem. Čak i da je u tome trenutku priznao da je zaspao, taj iskaz se ne bi mogao upotrijebiti protiv njega u kaznenom postupku, jer je ispitan za blaže kazneno djelo za koje prisutnost branitelja nije potrebna. Tužitelji su se kasnije odlučili "pojačati" kvalifikaciju, međutim, da bi obrana za takvo djelo bila valjana kao zakoniti dokaz, na ispitivanju je nužno da osumnjičeni ima branitelja.

image
Svjedoci
Damir Krajac/Cropix

Vozaču je, kao što se to uvijek radi u ovakvim slučajevima, izvađena krv te preliminarnim vještačenjima nije utvrđena prisutnost ni alkohola ni droga. Također, zasad nema nikakvih naznaka da bi bilo tko osim vozača mogao biti osumnjičen za jednu od najstrašnijih prometnih nesreća koja se u Hrvatskoj dogodila u novije vrijeme. Naime, premda su se pojavile spekulacije da bi dio odgovornosti mogao pasti i na vozačeva poslodavca, odnosno kosovsku agenciju Deva Tours, zbog eventualne prisile vozača da vozi unatoč umoru, takvi navodi zasad nemaju potvrdu ni u kakvim provedenim izvidima. Naime, neki od putnika u autobusu su potvrdili da su se vozači, nakon što su u ranojutarnjim satima u nedjelju ušli u Hrvatsku, zamijenili te je upravljač preuzeo D. L. Drugi vozač, koji bi jedini mogao imati više saznanja o točnim okolnostima nesreće, nažalost, poginuo je.

Većina putnika je pak, u trenutku nesreće, oko 6 sati, spavala, tako da se oni uglavnom sjećaju samo trenutka sudara, a o okolnostima koje su mu neposredno prethodile ne znaju ništa. Budući da su neki od putnika nakon što su dva dana zbrinuti u Slavonskom Brodu jučer trebali krenuti za Kosovo, naloženo je da ih se nekoliko ispita po tzv. hitnim istražnim radnjama. To ispitivanje jučer je obavljeno i na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Odmah nakon ispitivanja svjedoci su sa suda odvezeni policijskim kombijem te su prema informacijama koje smo jučer dobili oni u poslijepodnevnim satima već krenuli na put prema Kosovu.

Svi su spavali

Među tim svjedocima, navodno, samo je jedan koji je uopće mogao posvjedočiti da je D. L. upravljao autobusom u trenutku nesreće, a drugi su u trenutku nesreće spavali. Zamjenik županijskoga državnoga odvjetnika u Slavonskom Brodu Franjo Kopunić jučer je u izjavi za medije najavio da će se u sklopu istrage nesreće naložiti i vještačenje autobusa kako bi se vidjelo je li na vozilu postojao kvar. Kako je točno do nesreće došlo, zasad je nepoznanica. Prema dosadašnjim izvidima koji su uključivali analizu tragova guma i saslušanje svjedoka, ispada da je autobus sam u jednome trenutku počeo skretati te počeo krivudati cestom te je sletio s kolnika na livadu i prevrnuo se.

image
Svjedoci
Damir Krajac/Cropix

Također ispada da bi razlog velikog broj poginulih i ozlijeđenih mogao biti u činjenici da putnici u autobusu nisu bili vezani te su u prevrtanju autobusa počeli doslovno letjeti autobusom pa su tako i nastale brojne teške ozljede. Jučer je također trebala biti dovršena obdukcija poginulih pa će i rezultati obdukcije biti pridodani spisu, odnosno integrirani u rješenje o provođenju istrage.

Inače, kosovski portal Reporteri.net navodi da je vozač autobusa smrti D. L. (52) prije četiri godine bio uhićen pod sumnjom da je krijumčario drogu. Portal navodi da je D. L. privela granična policija Albanije 2017. godine, u suradnji s policijom Skadra, pri čemu je zaplijenjeno 20 kg kanabisa. On je tada uhićen s još dvije druge osobe, E. B. i E. M. u autobusu na liniji Kosovo - Njemačka registarskih tablica 07 183 CE. Policija je zatražila od putnika da izađu iz autobusa i uzmu svoju prtljagu da bi na kraju utvrdili da su dvije torbe u kojima je bio kanabis ostale "bez vlasnika". Ne navodi se kako je taj slučaj završio, ali čini se da je vozač prošao bez sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:27