‘BIJA SAN LJUT‘

Alkarski harambaša pijan izazvao lančani sudar pa zvao šefa policije: ‘Ma vako, napuva san, ali...‘

Policija istražuje što je tražio od načelnika sinjske Policijske postaje
Ivo Vukasović Parin
 Tom Dubravec/Cropix

Već nekoliko dana, od utorka 21. srpnja, splitska policija utvrđuje okolnosti događaja u kojem je 65-godišnji alkarski harambaša Ivo Vukasović-Parin iz Brnaza kraj Sinja, nakon što je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću, pokušao potaknuti načelnika PP Sinj Mislava Filipovića-Grčića na zlouporabu položaja i ovlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prema onome što smo službeno dobili od splitske policije nakon našeg upita, alkarski je harambaša tog utorka oko 18.30 na cesti kroz Brnaze svojim automobilom Passat izazvao prometnu nesreću, odnosno lančani sudar u kojem, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta.

Naime, harambaša se nije uspio zaustaviti na vrijeme, pa je udario ispred sebe vozilo koje je čekalo da još dva vozila koja su bila zaustavljena prije njega propuste pješake na prijelazu. Parin je tako udario u treće vozilo koje je udarilo u drugo, a ovo pak u prvo. Nakon toga, na mjesto događaja dolaze policajci te 65-godišnjaku utvrđuju, nakon alkotesta, više od jedan promil alkohola u krvi. E, ali tada dolazi do problema jer Parin nije zadovoljan ponašanjem policajaca na mjestu događaja pa zove načelnika postaje kojem je navodno prijetio i od kojeg je tražio nešto. Iz policije nisu htjeli ništa govoriti o detaljima, ali njihov odgovor ukazuje na to da "je nešto bilo".

- Njegovo ponašanje nakon prometne nesreće i očevida prema policijskim službenicima rezultiralo je time da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, no ne možemo vam govoriti o detaljima, potvrdili su iz PU splitsko-dalmatinske. Službeno su još potvrdili da je vođa alkarskih momaka prekršajno prijavljen za vožnju u pijanom stanju, zbog čega su od suda tražili da ga kazni s pet tisuća kuna, a moguće je i da će ostati bez vozačke dozvole na nekoliko mjeseci ako prekršajni sudac tako odluči. Zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom na mjestu mu je naplaćeno 750 kuna.

Niski udarci

A kad već neće policija ništa govoriti, nazvali smo samog harambašu Parina koji nam je, nakon prvotnih uobičajenih pitanja 'odakle si i ko te uputija na me, novinaru', otvorio dušu i vrlo iskreno ispričao što se tog popodneva događalo na cesti u Brnazama, mjestu kojem je on kao istaknuti lokalni HDZ-ovac bio na čelu čak šest mandata. Radio je godinama i u sinjskom HEP-u na mjestu voditelja voznog parka. Rezolutno tvrdi da nije niti jednom jedinom riječju prijetio načelniku sinjske policije.

- E, vako, to je sve izmišljotina, nema veze sa istinom. To su, kako bi ja nazva, udbaške metode jer sam ja harambaša već četvrti mandat, već 15 godina, trista ljudi me izabralo i to nekome smeta. Navika san ja na te niske udarce, a moran reći da su mnogi nezadovoljni šta je premijer Plenković, koji je, ka šta vidite, opet izabran, bija na ručku kod mene osobno i šta je reka da mu je čast šta je bija u pravoj hrvatskoj obitelji. Neke očito boli to šta ja ne minjan dresove ka neki. Svi me znaju ka poštena i radišna čovika, ispalio je rafal bijesa "na prvu", a onda nam je malo smirenije pojasnio što se dogodilo.

- Ma vako, istina je da san napuva 1,26 promila i nije mi bilo jasno kako, pa san od tog policajca tražija da mi da da opet pušen. On mi nije da i bija san ljut, priznajen, jer san u auto isprid mene udrija sa brzinom od 20-ak km na sat, neš ti. Nikome ja nisan pritija, nego san ima pravo to zahtijevati, a nisan ja kriv šta ka kršni čovik od 120 kila iman malo jači glas. I da, nisu mi rekli da iman pravo tražiti da mi vade krv pa da se vidi koliko san popija.

Znači, ja san uzeja mobitel i nazva Mislava (načelnika PP Sinj - op.a.) i pita san ga neka policajcu Varnici kaže da mi da da opet pušen u dreger. Ništa ja loše nisan mislija, mislija san da priko njega mogu to napraviti, da mi Varnica da još jedan put da pušen, prepričava nam kršni alkarski harambaša koji, onako usput, dodaje da svi žele biti alkarski momci, da se ove godine za tu časnu dužnost prijavilo 46 momaka Cetinske krajine. Pitamo ga može li mu ovaj događaj naškoditi što se tiče položaja u alkarskom društvu jer kaznena prijava, ako je bude, za kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovinu utjecajem je ozbiljna stvar.

- Bože sačuvaj, neće to utjecati na moj položaj. Ako utvrde da san ja to napravija, da san ikome pritija, neka iden odma u zatvor. Ma sad kad gledan, falija san šta san Mislava zva, on se očito boji da mu ja ne bi namistija kajlu jer san politički jak. Ne triba se on bojati da ću ga ja skiniti sa tog mista, dabogda on bija načelnik policije do kraja mog života i dugo posli mene.
Ja nisan taki čovik da se osvjećujen, ne mora se mene bojati niti da ću ga ja rušiti. Sve je on mene krivo razumija, eto šta ti je, a zbog toga su po mene došli njizi tri iz Splita ka da san ja "ija" ljude. Eto, sve san ti se ispovidija, zaključio je u svojoj iskrenoj priči 65-godišnji alkarski harambaša.

No, kakva će biti njegova sudbina i koju će kaznenu prijavu "zaraditi" još ne zna niti on, a niti javnost. Ako bude prijavljen za prijetnju, onda će to biti nadležnost Općinskog državnog odvjetništva, a ako ga prijave za trgovinu utjecajem i pokušaj poticanja na zlouporabu, tada će se harambašom baviti USKOK, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:04