PRESUDA U KARLOVCU

Alžirski migrant osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krađe auta

Ahmed Khalifi (22) automobil je ukrao u općini Rakovica kako bi brže došao do Slovenije
Ilustracija
 Robert Fajt / Hanza Media

Alžirac Ahmed Khalifi (22) je na Općinskom sudu u Karlovcu proglašen krivim i osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krađe automobila u Oštarskim Stanovima, na području općine Rakovica, 11. lipnja oko 3.30 sati.

Ukradeno vozilo VW Golf je u vlasništvu Marka T., a okrivljenik je migrant koji je u Republiku Hrvatsku ušao ilegalno iz susjedne BiH.

On je priznao odgovornost zbog toga što je vozio ukradeno vozilo, iako je tvrdio da ga nije ukrao on osobno, već da je žrtva prijevare drugog migranta. U svojoj obrani je naveo da je u BiH jednom državljaninu Afganistana platio 500 eura da njega i još šestoricu migranata prebaci ilegalno preko granice u Hrvatsku. Kaže da ih je vodič u jednom trenutku napustio, a potom se vratio s automobilom, rekavši im da će dalje morati upravljati sami.

- Ja sam jedini znao voziti automobil pa sam sjeo za upravljač. Nisam znao da je ukraden. U vozilu nije bio ključeva, motor je bio pokrenut pomoću kablova ispod upravljača. Namjeravali smo doći do Slovenije, ali nas je nakon 20 minuta vožnje zaustavila policija - ispričao je Alžirac.

Sud je izrečenu kaznu prilično uopćio zaključivši kako će ona u “potpunosti ostvariti svrhu kažnjavanja i dovesti do toga da isti shvati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno”. Kažu i da sankcija u sebi sadrži “dostatnu količinu moralne osude za zlo koje je optuženik počinjenjem ovog kaznenog djela nanio društvu u cjelini”. Sud ga je također oslobodio od plaćanja sudskih troškova jer bi njihovim “plaćanjem bilo dovedeno u pitanje uzdržavanje optuženika i njegove obitelji”.

Alžircu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, pa je kaznu već praktički odslužio s datumom donošenja presude. Bit će protjeran u BiH, tamo će završiti u jednom od migrantskih kampova te će prvom prilikom opet ilegalno ući u Hrvatsku tražeći nove načine da se dokopa Slovenije. J M. Pušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:33