NESREĆE NA MORU

Američka jahta sa slovenskom posadom nasukala se na Kornat

Punat, 030610.Austrijski nauticki turisti nisu mogli isploviti iz Marine Punat jer je danas drzavni blagdan pa ne radi ispostava lucke kapetanije koja izdaje dozvolu za plovidbu.Brod Gert Landmanna sa porodicom i prijateljima ostao je vezan u marini Punat.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Zeljko Sop / CROPIX

RIJEKA - Američka motorna jahta na kojoj je bilo petero slovenskih državljana nasukala se sinoć oko 23,40 sati na hridi Kormat kod otoka Plavnik između Krka i Cresa.

Posadu je oko 2,45 sati spasila brodica Lučke ispostave Rab. Jahta nosi oznake oznake DL 5243AB, a dugačka je 13,74 metara.

Muškarac, žena i troje malodobne djece koji su bili na jahti brodicom Lučke ispostave Rab prevezeni su s mjesta nesreće u luku Punat, na otoku Krku, gdje su pregledani u hitnoj medicinskoj pomoći, a potom smješteni u marini Punat.

Na mjestu havarije nije zamijećeno onečišćenje mora, no Lučka kapetanija Rijeka dala je nalog tvrtki Dezinsekcija da ipak intervenira radi prevencije.

U tijeku je saslušanje vlasnika, koji je ujedno i voditelj jahte, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Joučer je zabilježena još jedna nautička nesreća. Dvoje članova posade jedrilice 'Bavaria' u subotu, desetak minuta prije ponoći, prilikom pokušaja sidrenja pred nailazeće nevrijeme, jednom stranom plovila nasukali su se na hridi otočića Zminjak na ulazu u Murtersku valu.

U trenutku nasukavanja nautičari sa susjednog plovila koji su zamijetili havariju 'Bavarie', te zaprimili pozive za pomoć, ispalili su u zrak četiri tzv. crvene rakete za pogibelj.

Obaviještena je Lučka kapetanija, te su potom dvoje neozlijeđenih članova posade inače hrvatski državljani zbrinuti na sigurno, dok je plovilo odsukano na vez u luku Tisno.

Neslužbeno doznajemo, kako se jedrilica nasukala nakon otkazivanja pogonskog agregata. Osim manje materijalne štete, nasukavanje jedrilice nije prouzročilo zgađenje mora, te je u tijeku očevid koji s posadom obavljaju djelatnici ispostave Lučke kapetanije u Murteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:25