KUĆA STRAVE U ZAGREBU

Amerikanac zatočio brata, izgladnjivao ga mjesecima, a sumnja se i da mu je kopao grob u dvorištu

Susjeda je vidjela visokoga pothranjenoga muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovce puzi do smeća
Dvorište u zapadnom dijelu Zagreba gdje je brat brata držao zatočenim
 Goran Mehkek/Cropix

Prizor koji su ugledali zagrebački policajci 14. kolovoza ove godine u kući u zapadnom dijelu Zagreba, a nakon dojave susjeda o mogućem kaznenome djelu, pamtit će dok žive. Toga dana policiju je nazvala jedna susjeda rekavši da je u dvorištu obližnje kuće vidjela visokoga pothranjenoga muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovce puzi do smeća te pokušava pojesti otpatke hrane. Došavši na tu adresu, policajci su pokucali na vrata, a otvorio im je 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj.

Lagao policiji

Na pitanje o onome što je susjeda prijavila, muškarac je odmahnuo glavom rekavši: "Sam sam u kući", a na pitanje mogu li ući u kuću i napraviti provjeru, rekao im je ne. S obzirom na to da nisu imali nalog za pretres, policajci su nakratko otišli, no čim su provjerili podatke koje im je Amerikanac dao o sebi, utvrdili su da je on skrbnik starijem bratu koji ima autizam i koji je s njime došao iz SAD-a. "Brat mi je u Americi", odgovorio je policajcima kad su mu ponovno pokucali na vrata, ali uz odgovarajući nalog.

image
Dvorište u zapadnom dijelu Zagreba gdje je brat brata držao zatočenim
Goran Mehkek/Cropix

Policija je pregledala sve prostorije osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo negodovati da je toalet prljav i da bi ga očistio prije nego što im ga pokaže, no policijsko strpljenje se smanjivalo. Zatražili su ključ i otvorili vrata. Pred njima je bio sklupčan muškarac u jako lošem stranju, pothranjen, kost i koža. S njim se nije moglo komunicirati, proizvodio je tužne zvukove. Ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama, a oko nogu je imao policijske lisice.

Bio je to, ispostavilo se, Amerikančev stariji brat s autizmom, kojega je po svemu sudeći, dulje vrijeme držao vezanoga kao psa te ga ostavljao bez hrane kad bi odlazio od kuće. To je trajalo, zaključila je policija, najmanje od veljače ove godine kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom dijelu grada, a možda i puno prije jer se u Hrvatsku doselio prije četiri godine. Vlasnik kuće ostao je zapanjen iskustvom s podstanarima koje je primio u kuću 28. veljače ove godine.

image
Dvorište u zapadnom dijelu Zagreba gdje je brat brata držao zatočenim
Goran Mehkek/Cropix

- Bio sam na moru kad me policija u kolovozu nazvala te sam ih pitao u šali jesam li gdje prošao kroz crveno čim me traže. Rekli su mi da im nije do šale jer da mi je jedan podstanar u zatvoru, a drugi da je bio zavezan za WC školjku i da ima jedva 30 kilograma.

Zgroženi vlasnik

I da se za sve doznalo nakon što su susjedi vidjeli da mladić vezanih ruku, pužući ide po dvorištu te kopa po kanti za smeće, valjda tražeći hranu. Ne mogu vjerovati da je sve to istina, a najužasnija od svega mi je spoznaja da je brat bratu u mom dvorištu kopao grob - kaže za Jutarnji vlasnik kuće u čijem je dvorištu bila metar duboka rupa veličine 160x70 cm. Očevid na mjestu užasa trajao je danima, a kako nam je još ispričao najmodavac američke braće, netom prije odlaska na godišnji podstanarima je pokosio travu, podrezao grane na drveću u dvorištu.

image
Iza ograde od bršljana nalazi se dvorište i kuće gdje je Amerikanac zatočio brata
Goran Mehkek/Cropix

- Tad sam uočio rupu. Bila je duboka nekih 20 cm i dugačka nešto više od metra. Uzrujao sam se kako može kopati a da ne pita, pa je rekao da planira saditi papriku. Prešao sam preko toga, a na kraju je ta rupa dosegla i metar. Nisam ni slutio da će jedan običan oglas na Njuškalu, dok sam tražio podstanare, otići u tom smjeru. Došao je vidjeti kuću s djevojkom koja je rekla da je kolegica s posla jer on nije govorio hrvatski. Kod javnog bilježnika sam s njim i bratom sklopio ugovor i prijavio ih. Poslije smo razgovarali i rekao mi je da je umirovljeni vojnik, da je devet godina proveo u vojsci, da ima dobru penziju te da je u Hrvatskoj jer je jeftin život i da se skrbi o bratu - govori vlasnik kuće koji je drugog podstanara vidio samo jednom.

Vjenčani list

U kući je nakon svega ostao darmar. Hrpa odjeće koju braća trebaju preuzeti, ali i vjenčani list prema kojem je mlađi brat 2010. stupio u brak na Črnomercu s jednom Hrvaticom. Susjedi s kojima smo razgovarali šokirani su otkrićem, ali i ogorčeni jer su prolaznici, koji su tog 14. kolovoza oko 10 sati išli frekventnom ulicom s pogledom na dvorište u kojoj puže mladić, samo produžili dalje. Sve dok nije naišla jedna susjeda.

image
Dvorište u zapadnom dijelu Zagreba gdje je brat brata držao zatočenim
Goran Mehkek/Cropix

- Taj čovjek je bio sportski tip, utreniran, losanđeleski naglasak, imao je anđeosko lice i dobro se oblačio. A brata mu nikad nismo vidjeli osim u nekoliko navrata u dvorištu. Ostali smo iznenađeni jer nismo ništa naslućivali - zaključila je susjeda.

Bratu uzimao i novčanu pomoć iz SAD-a

Osumnjičeni Amerikanac (38), čiji identitet ne navodimo radi zaštite identiteta žrtve, prijavljen je zbog kaznenih djela obiteljskog nasilja i protupravnog oduzimanja slobode te se, prema našim informacijama, nalazi u zatvoru u Remetincu do okončanja postupka. Njegovu bratu osigurana je zdravstvena skrb u jednoj hrvatskoj ustanovi, no kako doznajemo, uskoro bi mogao biti poslan natrag u SAD jer navodno od svoje zemlje dobiva i pomoć koju je dosad zaprimao njegov brat. Što je osumnjičeni prošle četiri godine radio u Hrvatskoj, još je misterij, no, po svemu sudeći, bavio se raznim poslovima, kako bi se ukazala koja prilika. Navodno je jedno vrijeme radio kao profesor engleskog, odnosno izvorni govornik, u privatnoj školi stranih jezika te u jednoj tvrtki za promociju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:39