ŠOKANTAN SLUČAJ

Amerikanci oteli i zatočili djevojčicu iz Hrvatske. Bila im je seksualna ropkinja dvije godine

Za vrijeme SP-a je stigao u Zagreb iz Floride i s maloljetnicom dogovorio susret. Zatim je nazvao oca kako bi je zajedno odveli u SAD
Roberto Santana-Jiménez i Jordan Jysae Pulido
 Ured Šerifa Okruga Pasco

Vabio ju je točno godinu dana. Dopisivali su se preko društvenih mreža.

Silno je htio da se vide. Kada je na kraju pristala, kupio je avionsku kartu i krenuo na put dugačak 8500 kilometara. Na put prema Hrvatskoj.

U Zagreb je stigao u četvrtak 14. lipnja 2018. i odmah dogovorio sastanak. Djevojka mu je vjerovala, no uskoro će njeno ime puniti stupac nacionalne evidencije nestalih osoba.

Mlada 16-godišnja djevojka iz središnje Hrvatske bit će oteta i odvedena u SAD, na Floridu, kako bi bila seksualno roblje.

Ovaj stravičan slučaj o kojem se nije znalo reporteri Nedjeljnog otkrili su prije nekoliko dana kada su dobili dojavu da su federalni agenti američkog Ministarstva za nacionalnu sigurnost, zaduženi za borbu protiv kriminalnih organizacija koje ilegalno iskorištavaju američki putnički, trgovinski, financijski i imigracijski sustav, na Floridi uhitili Jordana Jysadea Pulida i njegova oca Roberta Santanu-Jiméneza pod optužbom da su u okrug Pasco sjeverno od grada Tampe na Floridi doveli maloljetnu žrtvu iz Hrvatske kako bi je seksualno zlostavljali.

Ako se dokažu optužbe, prijeti im minimalno deset godina, a možda čak i doživotni zatvor.

Jordan Jysade Pulido, 26-godišnjak, i njegov 61-godišnji otac, prema optužnici koju je protiv njih podnijela tužiteljica Lisa M. Thelwell iz tužiteljstva u Tampi na Floridi, terete se po nekoliko točki. Optužnica je već primljena na sudu u Tampi i u njoj stoji kako je gotovo godinu dana putem interneta vabio 16-godišnjakinju s područja središnje Hrvatske na to da se upusti s njim u seksualne odnose.

image
Sud u okrugu Pasco (Florida)

U optužnici se, s obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi, ona navodi kao "Victim 1" (Žrtva 1), a cijeli slučaj pokrenut je kao dio projekta "Sigurno djetinjstvo", nacionalne inicijative koju je u svibnju 2006. godine pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa u borbi protiv rastuće epidemije seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Cijeli projekt vodi Ured državnog tužitelja, a osim saveznih tijela SAD-a, u projekt su uključene i brojne lokalne udruge i organizacije.

"Svjesno su nagovarali, poticali, mamili i prisiljavali žrtvu koja nije navršila 18 godina radi seksualne aktivnosti, a počinili su zločin", navodi se u optužnici. Osim što traži da ih porota proglasi krivima, tužiteljstvo u optužnici predlaže da im se i oduzme imovina. I otac i sin smatraju se nedužnima dok im se ne dokaže krivnja.

Prema istrazi protiv oca i sina, čiju kopiju ima Nedjeljni, Pulido je u lipnju 2018. putovao u Hrvatsku s isključivom namjerom da seksualno iskoristi maloljetnu djevojku. Prema navodima istražitelja, Pulido je djevojku upoznao godinu dana prije putem društvenih mreža i s njom je počeo prijateljstvo. No, nije stalo na tome.

Otputovao je u Hrvatsku 14. lipnja 2018. godine kako bi uživo upoznao djevojku. Kada su se susreli, prema navodima, imali su seksualne odnose, iako je znao da je djevojka maloljetna.

Sama optužnica, radi zaštite identiteta maloljetne osobe, ne navodi konkretne poteze tog Amerikanca kubanskog podrijetla, ali navodi se kako je u srpnju kontaktirao svog oca Santanu Jiméneza.

image
Slučaj na sudu na Floridi

"Imam prijateljicu s kojom imam seksualne odnose. Ona živi u istočnoeuropskoj državi i želim je dovesti u Sjedinjene Američke Države", pisalo je u poruci koju je poslao ocu.

Otac mu je pomogao i u srpnju te godine djevojka je stigla u Tampu na Floridi gdje je živjela kao Pulidova seksualna robinja.

Prema navodima američkih medija, u tom trenutku hrvatskoj policiji je javljeno da je na području središnje Hrvatske nestala 16-godišnja djevojka.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova samo smo dobili potvrdu da su s američkim vlastima surađivali na ovom slučaju, ali ništa više radi zaštite malodobne žrtve. Ni to je li djevojka vraćena u SAD, jesu li joj roditelji dopustili da otputuje iz Hrvatske, kako je dobila vizu i brojna druga pitanja na koja nismo dobili odgovor.

Više o policijskoj akciji pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 18:55