JEZIV SLUČAJ

Amerikancu tri godine zatvora za mučenje autističnog brata u Zagrebu, u dvorištu mu je iskopao i grob

T.G.T. je u unajmljenoj kućici u zagrebačkim Gajnicama držao zatočenog autističnog brata i pritom mu uskraćivao hranu

Osuđenom Amerikancu je produljen istražni zatvor

 Srdjan Vrancic/Cropix

Na tri godine zatvora nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu Zagrebu osuđen 40-godišnji američki državljanin T.G.T. kojeg zagrebačko tužiteljstvo tereti da je prije godinu i pol u unajmljenoj kućici u zagrebačkim Gajnicama držao zatočenog autističnog brata i pritom mu uskraćivao hranu te za njega čak iskopao i grob u dvorištu.

U kaznu će Amerikancu biti uračunato vrijeme provedeno u remetinečkom pritvoru od 4. kolovoza 2020., a sud ga je presudom oslobodio plaćanja sudskih troškova i produljio mu ujedno istražni zatvor. Nakon što primi pisani otpravak presude ima pravo na žalbu u roku od 15 dana.

Inače, navedeni sudski postupak se za protupravno oduzimanje slobode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda vlastitom bratu vodio iza zatvorenih vrata jer je na zahtjev optuženikova branitelja sud uvažio prijedlog za isključenjem javnosti tako da je i obrazloženje presude ostala nepoznanica.

Stravičan zločin nad vlastitim bratom

Ono što je javno poznato tek je sama izreka sankcije i pojedinačne kazne - zbog protupravnog oduzimanja slobode T.G.T. je dobio dvije godine zatvora dok mu je godina i osam mjeseci 'odrezana' zbog nanošenja teških ozljeda nakon čega je izrečena jedinstvena kazna od tri godine.

Riječ je o stravičnom slučaju od iz ljeta 2020. godine, kada je optuženikov brat spašen u posljednji tren. Policija je dojavu dobila od susjede koja je uočila da u obližnjem dvorištu kuće visoki pothranjeni muškarac zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovno puzi do smeća te pokušava jesti otpatke hrane. A kad su se pojavili na navedenoj adresi, policajci su nesretnika pronašli zaključanog u prljavom toaletu.

Bio je sklupčan, u jako lošem stanju do te mjere da je spao na 30 kilograma, s njim se nije moglo komunicirati i proizvodio je tužne zvukove, a ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama dok je oko nogu imao policijske lisice.

Za grob je rekao da je to rupa u kojoj će saditi papriku

Podsjetimo, Jutarnji list prvi je objavio priču o Amerikancu anđeoskog lica, kako su ga zvali oni koji su mislili da ga poznaju. Svima se predstavio kao umirovljeni američki vojnik koji skrbi o starijem autističnom bratu, a svojedobno je predavao i engleski u jednoj školi stranih jezika.

Poznanicima je govorio da mu brat ima koronu, a potom i da je umro od nje pa da ga planira pokopati u Los Angelesu. A vlasniku kuće u kojoj je držao zatočenog brata, kad ga je pitao čemu rupa u dvorištu veličine 160 x 70 cm i dubine jednog metra, rekao je da je odlučio posaditi papriku.

Optuženikov brat se u međuvremenu donekle oporavio i dobio na kilaži nakon čega je vraćen u Ameriku. Ista sudbina, po pravomoćnosti presude i odsluženju kazne, čeka i osuđenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:36