OKRUTAN ZLOČIN

Amir je s 26 uboda nožem ubio stanodavku, dobio 4 godine zatvora: ‘Zlostavljala me, a događaja se ne sjećam‘

Amir E. (44) tvrdi da ga je Jasna Z. (74) maltretirala te da na dan ubojstva nije popio propisanu terapiju te da ima ‘rupu‘ u sjećanju

Amir E. (na fotografiji) u svoju obranu je rekao da ga je pokojna gazdarica zlostavljala, psovala mu majku, ulazila u sobu bez kucanja

 Davor Pongracic/Cropix

Zbog okrutnog ubojstva stanodavke Jasne Z. (74) proljetos u centru metropole, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora Amir E. (44), umirovljeni sudionik Domovinskog rata. Izrazio je žaljenje i pokajao se, a u svoju obranu je iznio da je u stanu u kojem je ugasio život svojoj gazdarici bio podstanar od početka travnja te da ga je ona maltretirala. Sud mu je odredio i mjeru psihijatrijskog liječenja, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

- Naveli ste da se ne sjećate samog događaja pa je uzeto u obzir da se ne smatrate krivim. Vašu obranu sud je prihvatio jer je mišljenja da je istinita, uvjerljiva i u skladu s nalazom vještaka psihijatra koji je rekao da to što ne možete rekonstruirati događaj odgovara disocijativnoj reakciji. Neosporno je utvrđeno da ste u inkriminirano vrijeme bili u stanu u kojem je pronađen nož s tragovima krvi, a i rekli ste susjedi da ste se vi i žrtva izboli nožem. Sud je prilikom određivanja visine kazne cijenio olakotne i otegotne okolnosti - rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Kao olakotne okolnosti sud je Amiru E. uzeo u obzir bitnu smanjenu ubrojivost, zdravstveno stanje kao mlade osobe koja je prošla strahote vukovarske tragedije, ali i njegovu obranu iako nije konkretno priznao zločin.

image

Amir E. (desno) nesretnoj je ženi tijekom svađe i fizičkog sukoba zadao oguljotine kože vrata i ramena

Davor Pongracic/Cropix

- Vaša obrana nije osporavala istinitost vjerodostojnosti dokaznog postupka i pokazali ste da ste spremni prihvatiti sve dokazano i odgovarati za počinjeno. Otegotna okolnost je, pak, brojnost ozljeda koje ste žrtvi zadali. Oslobođeni ste plaćanja sudskih troškova jer nemate prihoda i time bi bila dovedena u pitanje vaša egzistencija. Istražni zatvor vam se produljuje, a na presudu se možete žaliti, kao i na rješenje o produljenju pritvora - poručila je za kraj sutkinja optuženom.

Amir E. u svoju obranu je rekao da ga je pokojna gazdarica zlostavljala, psovala mu majku, ulazila u sobu bez kucanja, da kobnog jutra nije popio propisanu terapiju te da ima "rupu" u sjećanju sve do odlaska s policajcima u postaju. U sudnici se, stoga, preslušavala snimka njegova ispitivanja u tužiteljstvu nakon ubojstva te se moglo čuti kako je ispričao i da je "krenuo prema stanodavki pa ga je udarila tanjurom".

Prema optužnici, Amir E. nesretnoj je ženi tijekom svađe i fizičkog sukoba zadao oguljotine kože vrata i ramena. Nakon toga joj je nožem dužine oštrice 17 cm zadao ukupno 26 reznih rana po tijelu, od čega su najteže bile one karotidne arterije na vratu. Umirovljenica je u bolnici 5. svibnja podlegla stravičnim ozljedama, šest dana nakon jezivog zločina. Nož kojim je počinjen zločin pronađen je tijekom očevida odložen na komodici u hodniku, a kad je policija nakon uhićenja osumnjičenog odvela na sanaciju njegove rane na obrazu, liječnicima je rekao da potječe od "šerpe ili tanjura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:42