BARBARSKI NAPAD

ANALIZIRAJU SE VIDEO SNIMKE NAPADA Otkud su učenici koji su kamenovali vršnjake iz srpske gimnazije? Policija najviše sumnja na ovu školu...

 Darko Tomaš / CROPIX

Učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” u petak na putu prema školi napali su njihovi vršnjaci koji su se na njih okomili još u autobusu dok su se zajedno vozili prema školi. Kada su izašli iz autobusa, točno pred ulazom u školu, napadači su na učenike bacili kamenje. Nitko od učenika nije ozlijeđen, ali su razbijena vrata škole, kao i prozori Duhovnog centra u kojem stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sumnja se da su napadači učenici susjedne škole na Svetom Duhu, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, no kako se u toj zgradi nalazi još nekoliko škola, još nije utvrđeno iz koje dolaze napadači.

Interna istraga

Cijeli incident zabilježile su kamere Srpske pravoslavne opće gimnazije i snimke su predane policiji, a kamenovano je desetak učenika prvog razreda gimnazije.

- Ono što mi znamo, i što smo poslije vidjeli na snimkama videokamere, to je da su učenici bili izloženi prvo verbalnom nasilju u vozilu javnog prijevoza, a zatim su bili gađani kamenjem. Teško je reći tko su bili napadači, snimke smo ustupili policiji. Vršnjačko nasilje je rastući fenomen, a oni koji su označeni vjerskom i nacionalnom pripadnošću dodatno su ranjivi. To je samo potvrda da više moramo raditi na edukaciji učenika - kaže Slobodan Lalić, ravnatelj Gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković”, i dodaje da je stupio u kontakt s kolegama iz susjednih škola kako bi se što prije otkrili napadači. Ravnatelj Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Josip Rodin, pogledao je snimku zajedno s pedagoginjom i nastavnicom škole, no kažu da ne mogu prepoznati tko je na snimci.

- Ako se utvrdi da su to naši učenici, bit će sankcija. Na snimci se vidi desetak učenika koji prolaze cestom i jedan koji nešto baca prema njima. Teško je sa snimke prepoznati o kome je riječ, ispitat ćemo sve učenike - kaže Rodin.

Dok se provodi interna istraga u školama, zagrebačka policija intenzivno traga za huliganima koji su, kao i svaki puta do sada s obzirom na to da ovo nije prvi atak na tu ustanovu, pokazali neviđeni primitivizam.

Grafit i razbijena ploča

- U tijeku je kriminalističko istraživanje radi otkrivanja počinitelja. Inače, policijski službenici II. policijske postaje provode redovne policijske zadaće, poduzimaju operativno-preventivne mjere i radnje na sprječavanju svih incidenata oko odgojnih ustanova.

U protekle tri godine zabilježen je jedan grafit neprihvatljiva sadržaja, jedno razbijanje ploče na školi te posljednji događaj kada je bačen kamen na školu- poručili su iz PU zagrebačke, pritom polažući nade u snimke nadzornih kamera škole koje su im ustupljene.

Srpska manjina treba dati doprinos reformi

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije nedavno je u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu istaknuo da u Hrvatskoj postoji dobar zakonski okvir za nastavu srpskoga jezika, no progovorio je i o diskriminaciji.

- Roditelji često ne biraju učenje srpskoga jezika u školama zbog atmosfere nepovoljne za deklariranje identiteta - izjavio je mitropolit. I Boris Jokić, voditelj ekspertne skupine za kurikularnu reformu, ističe da je jedan od ciljeva javnog poziva za izradu predmetnih kurikuluma za nacionalne manjine smanjenje diskriminacije.

- Pozivam sve nastavnike i članove akademske zajednice koji se bave manjinskim jezicima da se prijave na javni poziv za članove stručnih radnih skupina - kaže Jokić.

Zadatak članova radnih skupina biti će izrada prijedloga predmetnih kurikuluma za srpsku, češku, mađarsku, talijansku i prvi put romsku zajednicu u Hrvatskoj. (Piše Mirela Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:59