LOPOVLUK

Andrija ukrao 79 svinja, ali vlasnik farme ne može mu dati otkaz: ‘Čovjek uči dok je živ‘

Vjerujem zaposlenicima i svi smo kao jedna velika obitelj. Svi radnici imaju ključeve farme - rekao je pokradeni vlasnik
Ilustracija
 Berislava Picek/Cropix

Nepune tri godine 33-godišnji Andrija Z. iz okolice Križevaca radio je na svinjogojskoj farmi u Tomaševcu na svetozelinskom području, da bi u veljači ove godine odlučio izigrati povjerenje poslodavca i ukrasti mu 79 svinja. U tom lopovluku teškom 100 tisuća kuna, koji je u nekoliko navrata odrađivao pod okriljem noći od 1. siječnja do 13. veljače 2020. nije bio sam već mu je desna ruka bila 26-godišnja prijateljica.

Prema kaznenoj prijavi s njom je s farme krao svinje i odvozio ih u nepoznato unajmljenim kombijem. Za razliku od svinja kojima se gubi svaki trag te su pronašle nove vlasnike i najvjerojatnije završile na stolovima gastro domaćica, zagrebački policajci stavili su lisice na ruke, sad već bivšem, radniku svinjogojske farme i njegovoj boljoj polovici.

Obradom su utvrdili da su kombijem dolazili do farme gdje je on radio te su ključem ulaznih vrata koji je imao kod sebe, ulazili u unutrašnjost i potom, jednu po jednu, ukrcavali svinju.

Pokradeni vlasnik firme opravdano se osjeća nasamaren, a da je za krađu prijavljen njegov bivši djelatnik, nije znao iako je naslućivao.

- Čovjek uči dok je živ. Vjerujem zaposlenicima i svi smo kao jedna velika obitelj. Svi radnici imaju ključeve farme, a vjerujte da dobrog radnika svaki poslodavac drži k'o na dlanu i ne pušta ga. Nisam znao da je on prijavljen na kraju za tu krađu, ali iskreno, od samog otkrića u veljači, istraga je išla u tom pravcu. Kad smo se 13. veljače pojavili na poslu, radnici su ujutro vidjeli ugaženu zemlju, zaleđenu vodu, tragove kotača na inju. A tijekom prebrojavanja svinja za isporuku, uočili su da ima manjak jer smo praznili tov. Tijekom gableca priopćena je svima vijest o nestanku svinja te da tragova provale nema. On se odmah čudno ponašao, da bi mi sutradan rekao da je autom izletio kod Križevaca na cesti. Odmah sam sjeo u vozilo i krenuo mu u susret, da pomognem. Nisam ga našao, a po povratku u Zelinu vidio sam ga da pije na jednom mjestu. Na poslu se više pojavio nikad nije – kaže za Jutarnji vlasnik pokradeni vlasnik farme.

Na upit je li mu odmah dao otkaz, otkriva da prema izmijenjenom Zakonu o radu to nije moguće kad je netko zaposlen na neodređeno vrijeme.

- Slao sam mu dopis da se ne pojavljuje na poslu, ali ga nije podizao. Na kraju sam mu još dva mjeseca davao plaću iako ga nisam više ni čuo ni vidio. A kad sam ga odjavio, poštom sam mu poslao obrazac o neisplati plaće kako bi ju preuzeo na Fini. Nas poslodavce nitko ne štiti. Jer što kad netko, koga zaposliš, već nakon dva tjedna rada primjerice ode na bolovanje i tamo je godinama? Onda zaposlimo druge jer radnici trebaju, i onda oni po istom principu opet koriste tu opciju? No, to nije bio primjer s njime, dolazio je uredno na posao i radio, ali opravdani otkaz u današnje vrijeme radniku je teško dati – mišljenja je još poduzetnik koji o izigranom povjerenju svog bivšeg radnika koji je imao financijskih problema, nema riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 16:10