SAČEKUŠA IZA OTPADA

Ante je strpljivo čekao iza kante za smeće, a onda je zapucao na bivšu suprugu: ‘Ništa nisam kriv. Ali totalno ništa!‘

Dva hica ispalio je u smjeru glave bivše supruge, od kojih ju je prvi metak promašio a drugi joj je okrznuo čelo iznad obrve
 Davor Pongračić/CROPIX

- Ništa nisam kriv. Totalno ništa! I ne priznajem taj imovinsko-pravni zahtjev! - rekao je odlučno 79-godišnji Ante Š. peteročlanom sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu gdje mu je danas počelo suđenje za pokušaj teškoj ubojstva bivše supruge.

Svirepi zločin koji je počinio prema bliskoj osobi i to još općeopasnom radnjom ugrozivši živote drugih, dogodio se 27. ožujka prijepodne u Ulici Roberta Močiljanina u zagrebačkoj Dubravi kada je kulminiralo petogodišnje nasilje prema dvije godine mlađoj partnerici K.K. (77). Bilo je oko 9.55 sati navedenog datuma kada je bivšu suprugu, uvjereno je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, odlučio ubiti.

Sakrio se iza spremnika za otpad te čekao da 77-godišnjakinja prođe ulicom. Kad je nailazila, bila je u društvu 15-ak odraslih osoba i petero djece. Došavši u ravninu s kantom za smeće, 79-godišnjak je s udaljenosti od oko pet metara iskočio iza kante te zapucao iz pištolja nepoznate marke kalibra 7,65mm.

Dva hica ispalio je u smjeru glave bivše supruge, od kojih ju je prvi metak promašio a drugi joj je okrznuo čelo iznad obrve. Sreća u nesreći je da je žena zadobila lakšu ozljedu mekog tkiva desne strane čela iznad obrve duljine sedam centimetara, a koja joj je sanirana u KB Dubrava. Inače, nakon policijskog očevida policija je priopćila da je ujedno došlo i do oštećenja pročelja obližnje obiteljske kuće kao i parkiranog VW Pola.

Umirovljenik je prema nesretnoj ženi bio nasilan te se nametljivo ponašao duži vremenski period, a svoj bijes je, prema optužnici, iskaljivao i po vratima kuće u kojoj su živjeli, ujedno joj govoreći neprimjerene riječi. Bacao joj je i kamenje po balkonu stana usput izvikujući: ‘Zapamtit ćeš ti mene. Završit ćeš kao žena koja je ubijena na Sljemenu." Tu agoniji nije bio kraj jer ju je dočekivao i ispred crkve u Retkovcu, ubacivao joj je pisma u kaslić tražeći sastanke pa je na kraju zbog svega toga bio prekršajno i kazneno prijavljivan.

Na raspravi je odvjetnik Ivan Orešković, opunomoćenik oštećene, dostavio u spis presliku kompletne medicinske dokumentacije te je postavio imovinsko-pravni zahtjev ‘težak‘ 97.000 kuna s kamatama. U taj iznos je ukalkulirana tuđa njega i pomoć koju je žrtva primala, naruženje lica, smanjenje životnih okolnosti, pretrpljena bol i strah.

Na idućoj raspravi biti će saslušana žrtva, ali ne u prisustvu okrivljenog, te balističar i sudsko-medicinski vještak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:13