OČI U OČI

Antolić: ‘Možemo to riješiti mirnim putem, ali samo pod jednim uvjetom...‘; Nik Titanik: ‘Nema šanse‘

Na početku ročišta sutkinja je sukobljenim stranama u sudnici dala priliku da se pomire, ispričaju, odustanu od kaznene tužbe

Nikola Plečko, ilustrator i dizajner koji se krije iza pseudonima Nik Titanik

 Goran Mehkek/Cropix

Oči u oči i dobro raspoloženi, u sudnici Općinskog suda u Zagrebu našli su se danas točno u podne Nikola Plečko, poznatiji kao karikaturist Nik Titanik te bivši čelnik Dinama Krešimir Antolić. Povod tom pravosudnom susretu je Antolićeva tužba za uvredu koju je prije tri godine inicirao potaknut nizom Plečkovih karikatura na svoj račun objavljenih u dnevnim novinama 24 sata.

Na početku ročišta sutkinja je sukobljenim stranama u sudnici dala priliku da se pomire, ispričaju, odustanu od kaznene tužbe te im dala mogućnost i za pregovore.

- Ja kao privatni tužitelj smatram da se može mirnim putem riješiti spor ali samo ako se gospodin Plečko ispriča – odlučno je rekao Antolić uz podršku odvjetnice Željke Pokupec.

Na to je Vanja Jurić, braniteljica okrivljenog karikaturista kazala da njezin branjenik nema ništa protiv privatnog tužitelja, ali da isprika nikako nije opcija u ovom slučaju jer bi to onda bila vrlo loša i pogrešno poslana poruka za budućnost s obzirom na to da se radi o temeljnim principima i slobodi izražavanja.

Prema tužbi, Plečko je od 28. do 30. ožujka 2020. u tiskanom izdanju te na portalu 24 sata, u rubrici Nik Titanik – Sportska karikatura objavio karikature uz prateće tekstove kojima ismijava, vrijeđa i omalovažava Antolića.

Pa se tako, prema prvoj od tri u nizu, vidi kako Antolić drži ‘pendrek‘ s natpisom Lesički (bivši sportski novinar Jutarnjeg lista o.pa), a da mu je na reveru sakoa natpis ‘druker‘. Također se vidi i da su tadašnji trener Dinama Bjelica i kapetan Dinama Arijan Ademi kao igrač s brojem dresa 5, prikazani kao osobe lišene slobode s rukama na leđima vezanim konopcem i sve to uz popratni pisani tekst "Da, tatice, napravit ću tako! Na zapovijed! Kako je u rupi dolje? Je l‘ karantena? Ljubim guzu, ugodan dan!" Vidljiva je i karikatura Zorana Mamića u prugastoj majici kako tapša po leđima Antolića uz poruku ‘Dobar peso!‘

Dan poslije Nik Titanik osmislio je karikaturu stanice kroz mikroskop i uz to poručio: "Pogled kroz mikroskop otkriva pravi uzrok lošeg stanja u kojem se nalazi Dinamo...druker pandur."

Iz treće, pak, sporne za Antolića karikature se vidi kako uz karikaturu Antolića izlaze ruke Zdravka Mamića, kao karikature na kojoj ruci stoji natpis ‘druker‘, a sve je to karikaturist začinio i sadržajno u svom prepoznatljivom ironičnom tonu "Zdravko Mamić je savjetnik kluba, ali ovu odluku je samostalno donijela Uprava kluba, a sad me ispričajte, moram malo rektalno kopati tražeći nove savjete."

Zbog svega nabrojanog za Antolića se karikaturist ogriješio o članak 147. st. 2 kaznenog zakona te traži od suda da ga se proglasi krivim i da mu se izrekne novčana kazna od 180 dnevnih dohodaka, ali i da osim plaćanja sudskog paušala plati i Antolićeve troškove postupka.

Bivši djelatnik MUP-a i Dinama smatra da je Plečko itekako imao ga namjeru uvrijediti i to tako što mu je na najgrublji način povrijedio pravo osobnosti dok je iznosio vlastite vrijednosne sudove o njemu.

Za Antolića je Nik Titanik, među ostalim, prekoračio granice humora jer ga karikature i popratni tekstovi vrijeđaju te su kod njega kao i Uprave GNK Dinamo, izazvali osjećaj nelagode i srama.

Zbog tekstova i karikatura je, tvrdi Antolić dalje u tužbi, doživio brojne neugodnosti ne samo na radnom mjestu već i od strane poznanika i prijatelja. Jer su, smatra dalje, isti objektivno podobni da izazovu podsmjeh i omalovažavanje te mu naruše profesionalni ugled i dignitet. Na idućoj raspravi bit će saslušan član Antolićeve obitelji, te Iva Cigrovski ali i bivša Mamićeva tajnica Vlatka Peras.

- Bio je pokušaj mirenja i gospodin Antolić sa svojom odvjetnicom je tražio da se ja kao okrivljenik ispričam. Naravno da to nije bila opcija. Čisto iz principa jer bi poslali krivu poruku javnosti kad bi se ispričavali zbog stvari koje su u domeni javne kritike, a što karikatura i je.

Ovo je prvi put u povijesti od kralja Tomislava da je netko tužio zbog objavljene karikature u novinama – rekao je nakon ročišta Plečko podsjetivši da je ovo "paralelan slučaj, jer je Antolić za isto već tužio i nakladnika odnosno 24 sata".

Njegova odvjetnica Vanja Jurić je podsjetila da je predmet postupka jedna umjetnička forma izražavanja i da bi, da se Plečko ispričao, bila poslana kriva poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:47