BIZARAN SLUČAJ

Apsurdan čin policije: Stranac prekršio zakon jer je predugo bio u zatvoru!?

Slavku Todoroviću sudilo se za ubojstvo i bio je u Remetincu. U srijedu je oslobođen i protjeran jer je predugo boravio u RH
Slavko Todorović
 Ronald Gorsic/Cropix

Slavka Todorovića (49), koji je u srijedu oslobođen optužbe za ubojstvo Aleksandra Kurtovića i ukinut mu je istražni zatvor, isti su dan na izlasku iz Remetinca dočekali policajci VI. policijske postaje u Novom Zagrebu. Uručili su mu rješenje da nije regulirao boravak u RH, a da je ostao "predugo", dulje od 15 mjeseci, odnosno 491 dan.

Međutim, Todorović je cijelo to vrijeme, nakon što je uhićen 6. kolovoza prošle godine na graničnom prijelazu Macelj te potom završio u Remetincu, bio u istražnom zatvoru odkuda je odvođen samo na sudske rasprave.

Kafkijanski

Rješenje je napisala Služba za migracije Sektora za granicu PU zagrebačke i u odluci je navedeno da se Slavko Todorović protjeruje iz Hrvatske, da nezakonito boravi u RH i izrečena mu je mjera zabrane ulaska i boravka u RH od jedne godine. U roku od sedam dana mora napustiti Hrvatsku. Todorović je u srijedu navečer napustio Hrvatsku i vratio se u Austriju gdje mu živi obitelj, te gdje on prima mirovinu.

- U životu i u karijeri nisam imao takav slučaj. Ovo pomalo sliči na kafkijanski proces. To nema veze s bilo čim i ne znam tko je došao na ideju da napiše takvo rješenje. Moj branjenik je uhićen na ulasku u RH, nije niti znao da se protiv njega vodi postupak, sproveden je u istražni zatvor. Gdje je on to mogao regulirati boravak? U Remetincu? - pita se odvjetnik Nenad Škare koji najavljuje da će nakon ovog policijskog rješenja pokrenuti upravni postupak.

- Ovo je izvan pameti i pretpostavljam da se radi o pogrešci jer to više ne bi trebao biti standard postupanja hrvatske policije. Smatram da je ovo sigurno pogrešna odluka - smatra prof. dr. sc. Petar Veić s Katedre za kazneno pravo riječkoga Pravnog fakulteta. U rješenju o protjerivanju ustanovljeno je da je Todorović zakonito ušao u Hrvatsku, ali je uhićen zbog raspisane potrage s mjerom "uhititi" te sproveden u Remetinec.

Služba za migracije u rješenju je navela da "imenovani nezakonito boravi u Hrvatskoj budući da je od 6. kolovoza 2019. do 9. prosinca ove godine neprekidno boravio 491 dan, od čega 90 dana zakonito, a 401 dan nezakonito, ne smatra se strancem u kratkotrajnom boravku, nema valjano odobrenje za privremeni ili stalni boravak, pa je tako počinio prekršaj iz Zakona o strancima".

Bez odgovora

Postupa li policija u svim slučajevima jednako, kako se tretira strance kojima je određen istražni zatvor, jesu li oni nezakonito i u istražnom zatvoru te imaju li policija i Ministarstvo pravosuđa nekakav naputak kako postupati u takvim slučajevima, pitali smo i PU zagrebačku i Ministarstvo pravosuđa, ali do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:57