STROGE KONTROLE

Autobus sa srpskim tablicama stigao na Bajakovo, jedan putnik nije htio van, policajci brzo shvatili zbog čega...

Tom ‘slijepom putniku‘ zabranjen je ulazak u Hrvatsku, a vozač autobusa odmah je platio kaznu od oko 3000 eura

Granični prijelaz Bajakovo

 Emica Elvedji/Cropix

Ne samo da migranti ulaze u Hrvatsku ilegalnim putevima i kriomice, nego dolaze i na službene granične prijelaze pritom predočavajući krivotvorene dokumente.

Uvjerili su se u to policajci na Bajakovu, koji su u protekla 24 sata zabilježili dva takva slučaja kršenja Zakona o strancima prilikom pokušaja nezakonitog prelaska vanjske granice.

Prvo je oko tri sata ujutro jučer na granični prijelaz stigla 39-godišnja državljanka Kosova. Ona je bila u vozilu slovenskih oznaka, s obzirom da inače boravi u Sloveniji. S njom u društvu bilo je i dvoje putnika čije je dokumente predočila policajcima tijekom kontrole.

No, uvježbanim policajcima nije dugo trebalo da otkriju da pred sobom imaju krivotvorine, odnosno putne isprave drugih osoba. Kroz istraživanje se otkrilo da su se 23-godišnjakinja i maloljetnik, oboje inače državljani Kosova, koristili tuđim putovnicama pa su kazneno prijavljeni za zlouporabu osobne isprave.

Na sve im je odbijen ulazak u Hrvatsku te je prijava proslijeđena državnom odvjetništvu. Vozačici je, pak, zbog kršenja Zakona o strancima, uručen prekršajni nalog ‘težak‘ 3050 eura.

Danas je, pak, u 3.45 sati opet na Bajakovo pristigao autobus srpskih nacionalnih oznaka. Policajci su utvrdili da je jedan putnik izbjegao graničnu kontrolu i ostao u autobusu. CIlj mu je očito bio nezakonit ulazak u Hrvatsku. Taj "slijepi" putnik kod sebe nije imao nikakav dokument, a kroz detaljnu graničnu kontrolu su utvrdili da je riječ o 18-godišnjem Afganistancu.

- Zbog neispunjavanja uvjeta ulaska propisanih Zakonikom o schengenskim granicama, državljaninu Afganistana je rješenjem odbijen ulazak u Hrvatsku, dok je 42-godišnjem vozaču autobusa, državljaninu Srbije, izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, kojim mu je izrečena novčana kazna od 3050 eura - priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske, navodeći da su vozači prekršitelji podmirili novčane kazne i nastavili putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:59