NOVI JEZIVI DETALJI

Baka ubijenog unuka: 'Željko nam je prijetio nožem i htio nas zaklati, muž ga je ubio u samoobrani!'

Sisak, 180612. Djed Djuro Adamovic (78) iz Gornje Mlinoge, sela pokraj Petrinje, ubio je iz pistolja svojeg unuka Zelja (27) u ponedjeljak oko 17.30 sati. Tragedija se dogodila u dvoristu obiteljske kuce u kojoj su zajedno zivjeli baka Danica, djed Djuro i unuk Zeljko. Policijski ocevid u tijeku. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Tragedija u Gornjoj Mlinogi, pustom selu na Banovini, desetak kilometara od Petrinje. U ponedjeljak, 18. lipnja, oko 17.30 sati, iz zadnje, najljepše i najveće kuće u selu čuo se pucanj. Nedugo zatim 27-godišnji Željko Adamović isteturao je iz kuće. Držeći se za prsa iz kojih je liptala krv, napravio je desetak koraka i srušio se na zemlju. Iz kuće je za njim najprije istrčala njegova baka Danica, a za njom i mladićev djed Đuro (78). Nagnuli su se nad unuka, a baka je zajaukala: “Što učini nesretniče, ubi ga, ubio si našeg Željka. Što ćemo jadni sada?”. Ubrzo su se okupili susjedi, stigla je policija, hitna pomoć, državna odvjetnica…

Vijest o strašnom zločinu, da je Đuro Adamović ubio svojeg unuka Željka, prenijela se cijelim krajem brzo kao požar. “Strašno je to što se dogodilo, ali smo takvo nešto mogli i očekivati, nisu oni živjeli mirno, iako im je imanje najveće i najljepše, a ubijeni Željko obrađivao je jako puno zemlje i brinuo o velikom stadu ovaca”, rekao nam je jedan od mještana Gornje Mlinoge, kada smo ga upitali za put do kuće Adamovićevih. Sumještanka, s kojom smo razgovarali također je iznosila samo lijepe riječi za ubijenog Željka, kako je bio vrijedan, stalno na traktoru i na polju.

Stravično ubojstvo kod Petrinje: Djed pištoljem ubio svog unuka!

Što je prethodilo strašnom zločinu ubojstva u obitelji od policije i županijskog državnog odvjetništva nismo uspjeli doznati previše. Županijski državni ovjetnik Stipe Vrdoljak, rekao nam je u utorak, dan nakon ubojstva, kako nema što za dodati izvješću koje smo primili od njegove zamjenice Jadranke Huskić na mjestu zločina. A ona je rekla da je hicem iz vatrenog oružja usmrćen hrvatski državljanin star 27 godina, te da je za ubojstvo osumnjičen hrvatski državljanin star 78 godina. - Dokazne radnje su u tijeku i to je sve što vam za sada možemo reći, rekao nam je telefonom Vrdoljak.

U pomanjkanju službenih informacija pokušali smo sami istražiti što se dogodilo u Gornjoj Mlinogi. Prema tvrdnjama mještana, djed Đuro Adamović, osumnjičen za kazneno djelo ubojstva, bio je prijek čovjek, koji je lako planuo, pogotovo kada je popio. Česta meta napada, prema tvrdnjama nekih mještanja Mlinoge, bio mu je unuk Željko kojem je stalno govorio da je isti kao njegova mama, koja ih je napustila nakon povrataka obitelji iz izbjeglištva u Srbiji i otišla živjeti u Sjedinjene Američke Države u Gornju Mlinogu. Željkov otac poginuo je 1989. godine u prometnoj nesreći, kao vozač u tvornici Gavrilović. Poslije jedne takve svađe, u ponedjeljak, djed je hicem iz pištolja, za kojeg njegova supruga Danica tvrdi da ne zna otkud mu i gdje ga je držao, u prsa upucao unuka nanijevši mu smrtnu ranu od koje je usred dvorišta ovaj preminuo nekoliko minuta nakon ranjavanja.

U utorak prijepodne, baku Danicu Adamović, zatekli smo samu kod kuće. Uplakana, očajna, nijemo je sjedila, ne shvaćajući što se dogodilo, i kako se to moglo dogoditi, da njenog unuka više nema, a da joj je suprug optužen za ubojstvo jedinog unuka. Baka, koja je jedini svjedok zločina, ispričala nam je svoju verziju događaja. Priča kako su se unuk i djed sve češće svađali, jer je i njen unuk Željko počeo piti, a djed je stalno zanovijetao i nešto prigovarao. Kobnog dana svađa je otišla najdalje do tada. - Moj Željko ušao je pijan u kuću i poćeo vikati na djeda koji je ležao na ležaju u dnevnoj sobi. Uzeo je nož u ruke i mahao prema djedu, vičući da će ga zaklati, da će nas oboje ubiti. Kada je moj Đuro ustao s ležaja u dnevnoj sobi i krenuo prema spavaćoj, Željko je pošao s nožem u ruci za njim. Začula sam pucanj, čula sam kako je Željko jauknuo, te ga vidjela kako teško koračajući izlazi van iz kuće. Krenula sam za njim. On je napravio još par koraka držeći se za prsa i pao nasred dvorišta. Došla sam do njega, pogledao me, krv mu je liptala iz rane na prsima i iz usta. Umro mi je na rukama. Što ću sada jadna: nema mojeg voljenog unuka, a nema ni mog čovjeka, u zatvoru će umrijeti, očajna je baka Danica.

U policiji i Županijskom državnom odvjetništvu nisu nam mogli potvrditi navode bake Danice, o tome da je unuk prema djedu išao s nožem u ruci. Nož niti ubojstvo u samoobrani ne spominju se ni u izvješću policije, niti u iskazu zamjenice županijskog državnog odvjetnika na mjestu zločina. - Dokazne radnje su u tijeku i to je sve što vam možemo za sada reći, ponovio je županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak. Policijski službenici s kojima smo neslužbeno razgovarali ističu kako policija i istražitelji ništa neće ispustiti iz vida, niti mogućnost da baka Danica govori istinu, ali niti pretpostavku da pokušava olakšati položaj svojeg muža, nadajući se da će se on vratiti prije kući ako optužba bude da je unuka ubio u samoobrani. Gdje je istina znat će se kada se dovrše istražne radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:15