STAN PUN IZMETA

Baka zlostavljane djece: 'Curicu je majka zanemarivala, a moj sin je to slikao i odnio u Centar...'

 Danijel Soldo/CROPIX

Dijete je stalno plakalo. Kad bi pitali njezinu majku zašto toliko plače, rekla bi da je gladna i da je takvo dijete. Jednom smo joj razmotali pelene. Ono što sam vidjela... sablaznilo me. Spolovilo djevojčice, koja još nije imala ni dvije godine, bilo je puno krasta i rana, bile su joj upaljene i guza i nožice... Ne mogu taj užas opisati. Evo, pogledajte - rekla je Zlata polako stavljajući fotografiju na stol.

Centar za socijalnu skrb je šest mjeseci znao da otac zlostavlja dvije bebe, ali ništa nisu poduzeli!

Nastao je muk. Pred nama je stajala jeziva fotografija koju nikada nećemo zaboraviti. Slika djevojčice od nepune dvije godine, prljave, zapuštene, pothranjene, s teškom upalom spolovila, s otvorenim ranama i već zaraslim krastama.

Osumnjičeni u pritvoru

- Snimili smo tu fotografiju i odnijeli je u Centar za socijalnu skrb da vide kako ta djeca žive. Bilo je to prije nekog vremena, pola godine, najviše deset mjeseci. Otpravili su nas natrag, nisu poduzeli ništa - kaže Zlata.

Zlata je majka 32-godišnjeg S. D. iz Slavonskog Broda, osumnjičenog za višestruko teško zlostavljanje i zanemarivanje djeteta, zbog čega se posljednjih desetak dana nalazi u pritvoru u Požegi.

Strašno zlostavljanje otkrilo se 27. prosinca, kad je njegova nevjenčana supruga ušla u slavonskobrodsku bolnicu s mrtvom tromjesečnom bebom u rukama. S njom je bio i njezin nevjenčani muž, otac preminulog djeteta, a žena je bila pretučena. Otac je divljao po bolnici pa je bolničko osoblje pozvalo policiju.

Policija se uputila u njihov unajmljeni stan u naselju Slavonija II, gdje su pronašli još dvoje djece. Djevojčica, sada u dobi od 2,5 godine, bila je pretučena, pothranjena, puna rana i ozljeda.

- I sada kažu da nitko nije znao što se događalo. A osobno sam im odnijela ovu fotografiju - kaže Glorija, sestra osumnjičenog S. D.

Život od invalidnine

Djevojčica, koja se od 27. prosinca nalazi u bolnici, kaže Glorija, dijete je njezina brata koje ima iz prijašnje veze. Majka djevojčice je umrla te je dijete živjelo s ocem i njegovom nevjenčanom suprugom.

- Ta se žena jako loše ponašala prema djevojčici, vidjela sam to. Vidio je to i moj brat, koji, da se razumijemo, nije cvijeće. Vidio je kako to dijete izgleda ispod pelene i onda je i on poludio. Zajedno smo odnijeli tu fotografiju u Centar. Rekli su nam da dijete treba oprati i da će biti dobro, a brata su pitali je li on možda pedofil kad si kćer slika golu - pričaju Zlata i Glorija.

I S. D. i njegova nevjenčana žena imaju po dva braka iza sebe. S. D. navodno ima ukupno osmero djece o kojima se ne brine, a za neplaćanje alimentacije u nekoliko je navrata i osuđen. I njegova nevjenčana žena, majka preminule bebe, pričaju susjedi i znanci, iza sebe ima dva braka, a djeca joj također žive s bivšim supruzima.

- Moj sin i ona upoznali su se prije dvije godine na nekoj kavi. Ona je bila udana, imala je supruga i dvoje djece. Varala je muža s mojim sinom, pa se vraćala mužu, pa opet odlazila. Moj sin joj je govorio da se vrati suprugu jer je dobar prema njoj. ‘Sa mnom ti neće biti dobro jer sam bitanga i propalica’, govorio joj je, ali nije ga slušala - kaže Zlata, majka osumnjičenog S. D.

Zlata živi u teškom siromaštvu, u trošnoj kućici s nepokretnim suprugom, kojem je amputirana noga, i svojim najmlađim djetetom, 13-godišnjom djevojčicom s Downovim sindromom. Žive od kćerine invalidnine i otkupa željeza. Dvorište je zatrpano smećem i otpadom, a hranu kuhaju u bubnju perilice rublja.

- Sav sam novac davala za bolesnu kćer i unučad, sinovu djecu - kaže Zlata.

Njezin je sin unajmio stan u Slavonskom Brodu negdje u kasno proljeće, kad mu je nevjenčana supruga već bila trudna. Stanodavac se navodno smilovao nad trudnom ženom. No, otkad ih je pustio u stan, u njega više nije mogao ući.

A što mi možemo?

- Vlasnik stana se sam iselio iz tog stana kako bi mogao živjeti od iznajmljivanja. Međutim, taj novac nikada nije vidio. S. D. nije plaćao najamninu od 1800 kuna, a ostavio je i 20.000 kuna neplaćenih režija. Vlasniku je često slao uvredljive i prijeteće poruke poput ‘prevario sam te, majmune’, ‘ne dolazi više i ne uznemiravaj me jer ću te ubiti’. Stanodavac je više puta zvao policiju, ali nitko ih nije mogao izbaciti. Stan je bio stalno zaključan. Policija bi dolazila, kucala na vrata. Žena bi rekla da je zaključana i da nema ključ. Policajci bi se okrenuli i otišli. Isto je bilo i s dvije starije djelatnice Centra za socijalnu skrb. Kucale su, ali kao da su se nadale da nitko neće odgovoriti. Policajci su se pravdali da mu ne mogu ništa jer nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Rekli su nam: ‘Znate kako rade naši sudovi, što mi možemo?” - pričaju susjedi iz zgrade u kojoj je živjela obitelj S. D.

U njegov stan nikada nitko od njih nije ušao. Iz stana se širio smrad, ali nitko nije očekivao ono što je u stanu doista bilo. S. D. je, kažu, bio neotesan i razdražljiv, a žena mu je vrlo rijetko napuštala stan, eventualno do dućana, u kojem je kupovala uvijek samo kruh i mlijeko. Nikada se, kažu, nije požalila na nasilje.

- Pa tko ne bi pomogao, nismo znali što se događa. Bilo je jasno da su nesređena obitelj, ali ovo nismo očekivali. Uostalom, i policija i socijalni radnici su dolazili i ništa nisu poduzimali, koga bismo točno još trebali obavijestiti - pitaju se susjedi.

Međusobne optužbe

U Centru za socijalni rad pak za novine su rekli da nisu znali da se u obitelji događa bilo kakvo nasilje te čak optužili susjede zašto ih nisu obavijestili. Međutim, prešutjeli su činjenicu da je S. D. već kazneno optužen zbog zlostavljanja djeteta još 11. srpnja lani, a da policija o tome rutinski obavještava Centar za socijalnu skrb. Nisu spomenuli ni jezivu fotografiju koja im je, tvrdi teta pretučenog djeteta Glorija, dostavljena prije najmanje pola godine.

Ministarstvo socijalne politike još je prošli petak poslalo inspekciju u Centar. Izuzeli su veliku količinu dokumentacije te će do kraja tjedna napraviti inspekcijsko izvješće i vidjeti je li bilo propusta i kakvih. Najavili su da su, utvrdi li se da je tragedija mogla biti spriječena, spremni i na najteže, kaznenopravne sankcije.

Prvi put u stan u Slaviji II netko je ušao 27. prosinca. Bila je to policija, koju su pozvali iz bolnice nakon što su S. D. i žena došli s mrtvom bebom.

Počeli su povraćati

- Kad je policija došla i otvorila stan, ljudi su počeli povraćati. Fekalije su bile razbacane po podu i razmazane po zidovima. Jedan se policajac umalo onesvijestio, a žene koje su čistile stan navodno su povraćale. Stanodavac je rekao da će sav namještaj baciti. Sve je bilo puno psećih dlaka. Užas - pričaju susjedi. Unutra je bilo i dvoje djece, 2,5-godišnja pretučena djevojčica i starije dijete, navodno ženino dijete iz ranije veze. To je dijete smješteno u udomiteljsku obitelj, a 2,5-godišnja djevojčica još je u bolnici.

Otac je u zatvoru, a mama na slobodi. Policija nad njom još provodi kriminalističku istragu kako bi se utvrdilo je li i ona zlostavljala dijete i je li učinila sve da zlostavljanje spriječi. Nakon istrage će odlučiti hoće li i protiv nje podići kaznene prijave.

- Moj sin nije jedini krivac za ovu tragediju. Kriva je i ona, jer imala je nebrojeno prilika da prijavi ako je stvarno zlostavljana. Ona je još gora od njega jer je njegovu kćer koju ima iz prošlog braka, a koja je sada u bolnici, zapuštala do te mjere da je umalo umrla. Tromjesečna beba koja je, jadna, umrla nije bila pothranjena niti zlostavljana. Moj sin nikada ne bi udario bebu - tvrdi njegova majka Zlata.

Od čega je beba preminula, još se ne zna. Obdukcija je napravljena, no jedino što je utvrđeno jest da dijete nije umrlo nasilnom smrću. No što je pravi razlog smrti tromjesečne djevojčice i je li do toga dovela roditeljska nebriga, nije još poznato ni policiji, ni Državnom odvjetništvu.

Protiv oca je stoga za sada podignuta kaznena prijava za zlostavljanje i zanemarivanje djeteta, za što mu prijeti kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora, te zbog nedozvoljenog držanja oružja. A policija mu je u podrumu pronašla priličan arsenal.

- I S. D. i žena često su navečer odlazili u podrum, u zajedničke prostorije. Dolje je S. D. pio. Sve je zapišao i zasmrdio. Tamo si je odnio i rešo i kuhao si kavu jer su mu u listopadu isključili struju. Svi smo znali da se radi o sumnjivom tipu, vjerojatno lopovu, ali nikome nije na pamet palo da bi to radio obitelji, posebno djeci - kažu susjedi.

Isključili im struju

Ni S. D. ni žena nisu zaposleni. Živjeli su od rodiljne naknade i od skupljanja otpada i preprodaje željeza, čime su se bavili zajedno s roditeljima S. D.

- Moj sin je zadnjih mjesec i pol redovito dolazio kod mene jer su mu u stanu isključili struju, pa je ovdje kuhao ručak i svaki ga dan nosio kući djeci. Ja sam sirotinja koja živi sa suprugom koji nema nogu i kćerkom od 13 godina koja boluje od Downova sindroma. Pomagala sam koliko sam mogla, a sad njega i mene nazivaju monstrumima - kaže Zlata.

Otkad se tragedija dogodila, dodaje, i njoj i njezinoj obitelji prijete smrću, vrijeđaju ih i okreću glavu od njih.

- Govore da će nam baciti bombu u dvorište. Mi u tome nismo sudjelovali niti smo išta znali. Kod nas nije bila ni policija niti su nas ispitivali iz Centra. Nas vrijeđaju, nas napadaju. A ona je na slobodi - kaže Zlata, koja svoju snahu smatra jednako krivom kao i sina. I susjedi prstom upiru na majku preminule bebe.

- Imala je tisuću prilika da pozove pomoć. A nije - kažu.

Pedijatrica: Dijete u bolnici se oporavlja

Djevojčica od 2,5 godine u bolnicu u Slavonskom Brodu 27. prosinca došla je u teškom stanju.

- Bila je puna hematoma, kontuzija i ogrebotina. Neke su ozljede bile svježe, a neke već stare, što upućuje na vjerojatno sustavno zlostavljanje. Nije bilo prijeloma, ali je imala veliki broj tzv. lakših ozljeda, zbog čega je njezino stanje bilo razmjerno teško. Na nozi je imala ogromnu krastu, za koju pretpostavljamo da je posljedica opekline. Bila je i pothranjena - kaže pedijatrica Zrinka Ereš Hrvačanin iz bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.

Dobra je vijest što se djevojčica odlično oporavlja, bolje od očekivanog.

- Počela je jesti, dobiva na kilaži, a i psihički je dobro. Vesela je, smije se, lijepo komunicira. Nažalost, svega se sjeća i zna što joj se događalo - kaže pedijatrica, ne želeći iznositi detalje.

Sama činjenica da je djevojčica u bolnici vesela i sretna i ne pita mnogo za roditelje govori sama za sebe o količini traume i zlostavljanja koje je doživjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:00