KREATIVNA OBRANA

Banda kradljivaca u tri akcije ‘očistila‘ dvije BIPA drogerije: ‘Nemoguće da smo toliko ukrali...‘

Odale su ih snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako proizvode spremaju u torbe i džepove

BIPA, Ilustracija

 Alexander Pohl/Ddp Usa/Profimedia/Alexander Pohl/ddp Usa/profimedia

Općinski kazneni sud u Zagrebu nakon pet godina osudio je skupinu kradljivaca čije su omiljeno mjesto zločina bile BIPA drogerije. U tri navrata su "očistili" dvije BIPE - jednu u Zagrebu, a drugu u Dugom Selu. Odale su ih snimke nadzornih kamera na kojima se može vidjeti cijeli tijek svih krađa.

Na snimci od 13. siječnja 2017. godine, mogu se vidjeti dvije žene kako s polica uzimaju kemijska sredstva za korištenje u kućanstvu i stvari za osobnu higijenu. Proizvode su mimo košarice diskretno spuštale u torbe koje su im visile na ramenima. Nakon što je jedna od njih osam puta posegnula za dječjim šamponima, uzela je još tri kutije kapsula za pranje rublja.

U drugoj krađi, koja se odvila jedanaest dana kasnije, snimljene su dvije žene uz jednog muškarca kako uzimaju proizvode s polica i spremaju ih u crnu torbu. Muškarac im je dodavao ukradene proizvode i neke spremao u svoj džep, a sveukupno su uzeli 18 komada proizvoda za njegu tijela.

Za samo tri dana dvije žene su se vratile na istu lokaciju i ponovno počele spremati proizvode u torbe dok su međusobno komunicirale, a ukradeno je sveukupno 36 komada raznih kozmetičkih proizvoda. Svaki put su izašli iz trgovine bez plaćanja, a sveukupna vrijednost svih ukradenih proizvoda je 3.505,10 kuna.

Jedna od žena tijekom obrane je rekla da se smatra krivom i da joj je žao, ali da sigurno nije ukrala robu tolike sveukupne vrijednosti. Muškarac koji je snimljen tijekom druge krađe rekao je kako se ne smatra krivim za kazneno djelo, već je on samo parkirao auto ispred trgovine. Također je tvrdio kako je nemoguće da je vrijednost ukradenih predmeta tako velika.

Druga žena je navela kako se smatra krivom za zadnju krađu, ali ne i za prvu. Za krađu koju priznaje rekla je kako joj je žao i da je spremna snositi posljedice. Predočeno joj je da je prethodno priznala i sudjelovanje u prvoj krađi pa je ipak rekla da se ne sjeća detalja, ali ako se vidi na snimci, onda je tamo sigurno bila.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je 29. rujna ove godine donio presudu kojom su svi osuđeni za kazneno djelo krađe i izrečene su im uvjetne kazne zatvora s različitim rokom kušnje, ovisno o tome u koliko su krađa sudjelovali.

Pomoću snimki nadzornih kamera, na kojima je vidljivo da više puta posežu za policama s robom koju kasnije spremaju u torbe i džepove, kao i inventurnih lista za dane kada je odrađena krađa, sud je nesporno utvrdio da je ukradena roba upravo u vrijednostima koje su navedene, iako okrivljeni tvrde da to nije moguće.

Muškarcu koji je sudjelovao u jednoj krađi olakotno je cijenjeno djelomično priznanje djela, činjenica da je otac malodobne djece i protek vremena od kaznenog djela do donošenja odluke. Također mu je otegotno cijenjena osuđivanost zbog istovrsnog kaznenog djela, a u vrijeme spomenute krađe je jednom osuđen na uvjetnu kaznu. Sud mu je ipak dao drugu šansu i izrekao uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca s rokom kušnje od dvije godine.

Ženi koja je sudjelovala u dvije krađe sud je olakotno cijenio raniju neosuđivanost, priznanje i kajanje, kao i činjenicu da je u međuvremenu postala majka. Otegotne okolnosti nisu pronađene, pa joj je izrečena uvjetna kazna zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Dužni su snositi štetu za svaku krađu u kojoj su sudjelovali, ali su oslobođeni troškova kaznenog postupka s obzirom na to da su svi nezaposleni, nemaju imovine niti prihoda i uzdržavaju maloljetnu djecu. Presuda je nepravomoćna, na nju je 15. studenog ove godine izjavljena žalba i spis se nalazi na višem sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 18:38