POTVRDIO ODVJETNIK

Bandićev prijatelj Turopoljac, osuđen na 6 godina zatvora u ‘aferi Pročistač‘, sam se javio u zatvor

Prošloga ponedjeljka, dakle tri dana nakon presude, sud je zagrebačkoj policiji izdao dovedbeni nalog

Darko Turopoljac / arhivska fotografija

 

 Nenad Dugi/Cropix

Darko Turopoljac, prijatelj pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nekada vrlo uspješnog građevinskog poduzetnika čije su tvrtke imale milijunske poslove s Gradom Zagrebom, tjedan dana tražila je zagrebačka policija. Kako je za Jutarnji list u kratkom telefonskom potvrdio njegov odvjetnik Nenad Škare, on se danas oko 15 sati sam javio u Remetinec, odnosno Istražni zatvor u Zagrebu.

Kako smo ranije izvještavali, nakon što se nije pojavio na objavi presude kojom je u "aferi Pročistač" nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, sud je policiji izdao dovedbeni nalog, prema kojem ga se odmah mora sprovesti u Remetinec. No, do nedjelje policija Turopoljca nije uspjela pronaći na poznatim adresama. Naime, budući da je osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora, Turopoljcu, čija je tvrtka Dija Graditeljstvo izvodila veliki dio radova na spornome Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ), na izricanju presude je odmah određen istražni zatvor te bi, da je došao na presudu, odmah bio odveden u Remetinec, gdje bi čekao odluku o pravomoćnosti presude.

Nisu ga mogli pronaći

Međutim, ni Turopoljac ni Austrijanac Hannes Schweitzer, koji je također osuđen na šest godina zatvora, nisu se pojavili na objavi presude, što prema zakonu nisu niti obvezni. Međutim, dok se Schweitzer dan nakon presude sam javio u Remetinec, Turopoljcu se od tada gubio trag. Prošloga ponedjeljka, dakle tri dana nakon presude, sud je zagrebačkoj policiji izdao dovedbeni nalog, što znači da ga je zagrebačka policija morala potražiti na postojećim adresama te ga, ako ga nađu, uhititi i sprovesti u Remetinec.

No, koliko smo uspjeli doznati, usprkos nizu terenskih provjera, Turopoljac nije pronađen na poznatim adresama. Riječ je o jednoj adresi na području Šalate i jednoj na Ferenčici. Niti jedna od nekretnina na čijim je adresama prijavljen nije u njegovu vlasništvu, već u vlasništvu članova njegove obitelji.

Na adresi na Šalati policiji koja ga je došla tražiti su rekli da Turopoljac u taj stan ne dolazi već najmanje godinu dana, dok je Turopoljčeva supruga na adresi na Ferenčici policajcima rekla da je on tamo bio, ali je otišao u grad. Također, policajcima je rečeno kako ga se ne može kontaktirati na mobitel jer nema aktivni telefonski broj.

Turopoljac je osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi da je od 2005. do 2008. podmićivao voditelja tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV) Antu Pavića, kako bi upravo Turopoljčevo Dija Graditeljstvo dobivalo poslove na izgradnji pročistača te kako bi mu Pavić odobravao isplatu ze nepostojeće radove, pri čemu je ZOV oštećen za 4,6 milijuna kuna. ZOV je inače privatna tvrtka kojoj je Grad Zagreb odobrio koncesiju za izgradnju i upravljanje pročistačem.

Višemilijunski poslovi

U zamjenu za dobivanje poslova, prema presudi, Turopoljac je Paviću, koji je istom presudom nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, redovito plaćao neutvrđene novčane iznose te mu je adaptirao stan u centru Zagreba. Turopoljcu se na teret stavlja i da je iz "svojega" Dija Graditeljstva preko Damira Vuljanka izvukao oko 14,6 milijuna kuna. Na suđenju je, za svojega života, svjedočio i Milan Bandić, koji je rekao da je s Turopoljcem dugogodišnji prijatelj, međutim poricao je da bi to prijateljstvo imalo ikakve veze s poslovima Turopoljčeve tvrtke oko izgradnje pročistača. No, kako je to sud zaključio u obrazloženju nepravomoćne presude, Turopoljac je višemilijunski posao dobio upravo na preporuku Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:20