'SUBORCI'

BANDIĆEV ŠOGOR LAŽIRAO SVOJ RATNI PUT? Macan je dva puta ranjen, i to gotovo na identičan način, na istim dijelovima tijela u dvije različite države!?

 
Mile Macan i Ivan Tomić

Suđenje Bandićevu šogoru Mili Macanu (64) i njegovom “suborcu” Ivanu Tomiću (53), optuženima da su u postupku ostvarivanja braniteljskih prava koristili krivotvorenu dokumentaciju kojom su se na prijevarni način domogli milijunskog iznosa, nastavljeno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu svjedočenjem Valentina Rajkovića, koordinatora Zajednice udruga dragovoljaca HOS-a.

Tipske potvrde

Sudac Marijan Bertalanič Rajkoviću je predočio dokumentaciju vezanu uz stradavanje i ratni put Macana i Tomića, na što je svjedok rekao da se radi o vjerodostojnim dokumentima na kojima je on supotpisnik i koje je izdala Zajednica udruga dragovoljaca HOS-a.

- Radi se o tipskim potvrdama koje smo izdavali za pripadnike HOS-a, a njihovo izdavanje je propisao MORH. Potvrde o ratnom putu izdavane su na temelju potvrde zapovjednika postrojbe čiji je pripadnik bila dotična osoba, a uz to nam je bila dostavljena i kopija liječničke dokumentacije koju nismo posebno provjeravali niti smo za to bili ovlašteni. Što se tiče podataka o ratnom putu koji smo dobivali od zapovjednika u originalu u pisanoj formi, još smo i telefonski iste podatke provjeravali sa zapovjednikom te postrojbe. Inače, u Zajednici nismo imali svoju bazu podataka niti smo vodili zasebnu evidenciju, nego smo je dobivali od samog podnositelja zahtjeva za izdavanje potvrde, odnosno zapovjednika ratne postrojbe.- rekao je Rajković i dodao kako Macana i Tomića ne poznaje niti ima saznanja u kojoj su točno postrojbi HOS-a bili. Suca je potom zanimalo kakav je bio odnos među postrojbama HOS-a i HVO-a 1991. i je li se istodobno moglo biti pripadnik obiju postrojbi, na što je svjedok ustvrdio da su se “postrojbe preklapale, odnosno netko je mogao biti istodobno i pripadnik HOS-a i pripadnik HVO-a.”

Ozljede glave

Ako je suditi prema priloženoj dokumentaciji, Macan je tijekom svog ratnog puta dva puta ranjen, i to, čini se, gotovo na identičan način na istim dijelovima tijela. Pa je tako, prema dokumentaciji koju je podastro ne bi li ishodio niz prava koja pripadaju ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata, prvo ranjen od eksplozije granate 23. studenoga 1991. godine u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a. Tri godine poslije, pak, 28. studenoga 1994. Macan je kao pripadnik 40. Domobranske bojne ranjen i u Rotimlji kada je od detonacije topovske granate zadobio ozljede kralježnice, glave, oštećenje sluha... U Oružanim snagama RH iza Macana i Tomića je točno 107 dana borbenog sektora, a prema izdanom uvjerenju Ministarstva obrane BiH, Macan je bio i pripadnik HVO-a od 18. 9. 1991. do 23. 12. 1995.

Prema dokumentaciji okrivljenih, ozljede od ranjavanja sanirane su im na hitnom kirurškom prijemu Klinike za kirurgiju KB-a Split, a nakon drugog ranjavanja za Macana su se pobrinuli i u KB-u Mostar. Za tužiteljstvo nijedan dokument nije vjerodostojan jer na sporne datume, u knjizi protokola obiju bolnica nigdje nema imena Macana i Tomića.

Vrijedne dionice

Prema optužnici, Macan je 7. veljače 2007. podnio zahtjev za priznavanje braniteljskog statusa Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, u kojem je neistinito naveo da je 23. studenoga 1991. ranjen u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a te da su mu od eksplozije granate ozlijeđene kralježnica i glava. S dokumentacijom o ranjavanju kucao je na vrata institucija koje su mu povjerovale u sve dostavljeno pa je Macanu od 1. ožujka 2007. priznat status HRVI V. skupine sa 70 posto oštećenja organizma i pravo na osobnu invalidninu od 1109,22 kune na mjesec. Nakon toga je u studenom iste godine, koristeći ta prava, podnio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zahtjev za dodjelu stambenog kredita za gradnju kuće pa mu je odobreno 31.500 eura kredita (228.295,72 kune). Riječ je o kreditu s pravom na 70 posto popusta pri otplati, zbog čega mora vratiti 9450 eura, a ostalih je 22.050 eura dar države. U Macanovu dokumentaciju nisu posumnjali ni u HZMO-u pa su mu, kao posljedicu 100-postotne ozljede zadobivene u obrani suvereniteta RH, priznali pravo na invalidsku mirovinu ‘tešku’ 5347,62 kune mjesečno. Na temelju ishođenog statusa Macanu je Ministarstvo branitelja RH dodijelio 53.400 kuna vrijedne dionice (8 dionica Adriatic Croatia International cluba, 97 dionica Tiska, 298 dionica Kutjeva).

Istu putešestviju pri ostvarivanju povlastica prošao je i Tomić. Navedenim makinacijama Macan si je priskrbio 632.965,18, a Tomić 487.951,22 kuna. Optuženi dvojac ne smatra se krivima.

Vidjeli novinare i pobjegli sa suda

Gdje su okrivljeni Mile Macan i Ivan Tomić? Vidio sam ih ispred zgrade suda - upitao je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sudac Marijan Bertalanič odvjetnice Lauru Valković i Ana-Mariju Gospočić. Braniteljice okrivljenog dvojca pojasnile su da su njihovi klijenti došli, ali da im je loše. - Valjda su po putu nešto pojeli- odgovorile su sucu koji je potom ustvrdio kako je na svoje oči vidio da su Macan i Tomić netom prije rasprave pred ulazom u sud u ležernom tonu razgovarali s osmijehom na licu. No ipak su “izbjegli” sjesti na optuženičku klupu jer su osjetili nelagodu pri suočavanju s fotoreporterom Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:12