NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bandićev šogor mora vratiti milijun kuna!

U ponovljenom postupku on i njegov ‘suborac‘ Ivan Tomić osuđeni su na godinu dana uvjetnog zatvora, sa četiri godine kušnje
Bandićev šogor Mile Macan (lijevo) i Ivan Tomić na Općinskom sudu (arhiva)
 Ranko Šuvar/Cropix

Mile Macan (68), šogor pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te njegov "suborac" Ivan Tomić (57), u ponovljenom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu ipak su proglašeni krivima da su u postupku ostvarivanja braniteljskih prava koristili krivotvorenu dokumentaciju kojom su se na prijevarni način domogli milijunskog iznosa.

Obojici je sudac Marijan Bertalanič izrekao godinu dana uvjetnog zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje, te im je naložio povrat novca - Macan u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude mora u državni proračun uplatiti 929.170,76 kuna sa zateznim kamatama, a Tomić 530.564,25 kuna. U protivnom će uvjetna presuda biti opozvana.

Na prvom suđenju sud je, nakon provedenih dokaza, odbacio optužbu protiv Macana i Tomića zbog zastare jer je zaključeno da je ista nastupila tri godine prije nego što je tužiteljstvo uopće podignulo optužnicu u kolovozu 2015. Na tu odluku je tužiteljstvo uložilo žalbu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka pa je karlovački Županijski sud ukinuo presudu i slučaj vratio na početak. Macan i Tomić su negirali krivnju braneći se šutnjom.

Sporna liječenja

Ako je suditi prema priloženoj dokumentaciji, Macan je tijekom svog ratnog puta dva puta ranjen, i to na gotovo identičan način na istim dijelovima tijela. Pa je tako, prema dokumentaciji koju je podastro ne bi li ishodio niz prava koja pripadaju ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata, prvo ranjen od eksplozije granate 23. studenoga 1991. u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a.

Tri godine poslije, u studenome 1994., Macan je kao pripadnik 40. Domobranske bojne ranjen i u Rotimlji kada je od detonacije topovske granate zadobio ozljede kralježnice, glave, oštećenje sluha...

U Oružanim snagama RH iza Macana i Tomića je točno 107 dana borbenog sektora, a prema izdanom uvjerenju Ministarstva obrane BiH, Macan je bio i pripadnik HVO-a od 18. 9. 1991. do 23. 12. 1995. Ozljede od ranjavanja sanirane su im na hitnom kirurškom prijemu Klinike za kirurgiju KB-a Split, a nakon drugog ranjavanja za Macana su se pobrinuli u KB-u Mostar. Za tužiteljstvo nijedan dokument nije vjerodostojan jer na sporne datume u knjizi protokola obiju bolnica nigdje nema imena Macana i Tomića.

Prema optužnici, Macan je 2007. podnio zahtjev za priznavanje braniteljskog statusa u kojem je neistinito naveo ranjavanje u Stonu, nakon čega mu je priznat status HRVI V. skupine sa 70 posto oštećenja i pravo na osobnu invalidninu od 1109,22 kune mjesečno.

Stambeni kredit

Zatim je ishodio preko Ministarstva i 31.500 eura stambenog kredita za gradnju kuće, od čega je 22.050 eura bio dar države. HZMO mu je priznao i pravo na invalidsku mirovinu od 5347,62 kune, a Ministarstvo mu je dodijelilo i 53.400 kuna vrijedne dionice. Isti put pri ostvarivanju povlastica prošao je i Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10