NASAMARIO KLIJENTE

Bankar iz Zagreba pet godina ‘čistio‘ račune štediša i priskrbio si 2,2 milijuna kuna

U Zadru je pak dvojac namamio klijenticu banke da podigne novac i preda ga lažnom policajcu, ali su ga uhitili pravi
Ilustracija, osobni bankar
 Ammentorp Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Čak pet godina je sada 69-godišnji osobni bankar u jednoj banci sebi prisvajao novac svojih klijenata i priskrbio si više od 2,2 milijuna kuna.

Tvrdi to velikogoričko županijsko državno odvjetništvo koje je protiv njega podnijelo optužnicu zbog devet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i šest kaznenih djela krivotvorenja isprava iz čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona. Tužiteljstvo tvrdi da je obavljajući poslove osobnog bankara, bez odobrenja i prisutnosti klijenata banke, obavljao transakcije zatvaranja oročenih depozita i isplate s računa devizne štednje.

Kako bi prikrio takvo postupanje, okrivljenik je, uporabio neistinite potvrde o tako izvršenim transakcijama na kojima nije potpis vlasnika računa, pa je isplaćena novčana sredstva u gotovini zadržao za sebe ili ih prebacivao na račune drugih klijenata banke, pa s tih računa na svoj račun ili račun svoje majke. Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu protiv 69-godišnjaka s prebivalištem u Zagrebu.

A u zadarskom općinskom državnom odvjetništvu ispitan je 45-godišnjak nakon čega mu je određen istražni zatvor zbog prijevare a također je vezano uz banku. Sa svog mobitela jedan nepoznati muškarac nazvao je 16. srpnja klijenticu jedne banke i lažno joj se predstavio kao direktor banke koji surađuje s policijom u policijskoj istrazi krađe novca od strane djelatnika banke. Direktor je bio uvjerljiv i klijentica je s računa podigla 30.000 eura ušteđevine. Dan kasnije na njezina je vrata pozvonio direktorov "kompanjon" u prijevari i ženi se predstavio kao policajac i žena je ništa ne sumnjajući predala omotnicu u kojoj je bilo 30.000 eura lažnom policajcu. Ali, pravi policajci su uhitili svog lažnog kolegu i predali ga tužiteljstvu i sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41