U SAMO TRI MJESECA

Bankar iz Zagreba sumnjiči se da je klijentima ukrao milijune kuna, policija otkrila kako je ‘operirao‘

Zagrebačka policija podnijela je kaznene prijave zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja

Policija automobili

 Niksa Stipanicev/Cropix

Tridesetdevetogodišnji osobni bankar iz poslovnice jedne banke na Trgu Ivana Kukuljevića u Španskom, osumnjičen je da je u manje od pola godine, od listopada 2019. do veljače 2020., klijentima banke pokrao više od 3,6 milijuna kuna prebacujući novac ili sebi ili na račun svoje supruge.

"Obavljao je gotovinske isplate koje je zadržavao za sebe, neautorizirane transakcije preko računa drugih klijenata na ime fiktivnih kredita, koje ugovore o kreditima je izradio, potpisao i ovjerio službenim pečatom banke, bez da su ugovori o kreditima odobreni od ovlaštenih osoba banke i unijeti u sustav banke", navela je u priopćenju zagrebačka policija, koja je protiv bankara podnijela kaznene prijave zbog nekoliko različitih kaznenih djela - zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja.

O dovršetku kriminalističkog istraživanja zagrebačka policija je jučer objavila opširno priopćenje. "Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja sumnja se da je osumnjičeni počinio šest produljenih kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te šest kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sve na štetu poslovne banke, tako da je u svojstvu zaposlenika u poslovnici u Zagrebu na Trgu lvana Kukuljevića od kraja listopada 2019. do sredine veljače 2020. godine u svojstvu osobnog bankara obavljao neautorizirane transakcije bez znanja i pristanka klijenata koje je uplaćivao na svoj račun te na račun svoje supruge. Nakon što je obavio neautorizirane transakcije, odnosno isplate s računa klijenata na potvrdama o transakcijama je krivotvorio njihove potpise. Budući da je banka obeštetila sve klijente s čijih su računa obavljane neautorizirane transakcije, osumnjičeni je naprijed navedenim radnjama oštetio banku u iznosu od 3.661.175 kuna.". No, osim toga, policija je otkrila da je 39-godišnjak od 2013. do 2019. prevario i jednog klijenta te je novac koji je ovaj uplaćivao u svoj mirovinski fond zadržavao za sebe, držeći klijenta u zabludi da ulaže u fond.

"Također, utvrđeno je da je osumnjičeni počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te jedno kazneno djelo prijevare na način da je, kao osobni bankar, klijentu, od 2013. do 2019. godine, obećao da će obavljati uplate na njegov već otvoreni dobrovoljni mirovinski fond te je u više navrata zaprimio od klijenta sveukupni iznos od 255.000 kuna, a koji nije uplatio već ga je zadržao za sebe. Na zahtjev klijenta da mu predoči ukupno stanje njegova mirovinskog fonda, lažnim prikazivanjem činjenica dostavio mu je krivotvorenu potvrdu o stanju iznosa fonda i tako ga lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu. Ovaj mu je na štetu svoje imovine predao iznos od 255.000 kn, a taj iznos osumnjičeni nije uplatio u dobrovoljni mirovinski fond već ga zadržao za sebe", navela je policija. Kaznena prijava protiv bankara je podnesena tzv. redovnim putem, što znači da će se u predstojećem postupku braniti sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10