DAN LUDILA U LEMIĆ BRDU

‘Banuo je pred kuću s puškom i rekao: Sve sam riješio, babu ću ti ubiti, tebe jedino neću‘

U Lemić Brdu je u petak mještanin Ivica Pavlačić-Para (68) ubio Stjepana Lemića

Osumnjičenik za stravičan zločin na Lemić Brdu Ivica P. i njegova prva susjeda Marija Pavlačić

 Igor Čepurkovski/Radio Mrežnica

Ekipa Jutarnjeg lista je ušla u blokirano Lemić Brdo u kojemu je u petak u večernjim satima mještanin Ivica Pavlačić-Para (68) napravio strašan zločin, u vrijeme kada se završavao policijski očevid u nekima od desetak njih koje je mahniti čovjek propucao. Gotovo se u zraku sjeća nelagoda. Na prozoru kuće u kojoj je ubio bratića, branitelja Stjepana Lemića, gori lampion.

Na ubojičinoj kući također ima tragova od metaka, dok je krovište vlastite kuće, koje je sam zapalio, gotovo u potpunosti izgorjelo. Ulazna vrata su otvorena, a pred kućom je parkirana njegova Opel Astra koju je dovezla policija. Upravo njome je nakon pokolja pokušao pobjeći iz mjesta, ali su ga spriječili i svladali pripadnici ATJ Lučko.

U kući nasuprot i u neposrednom susjedstvu kuće njegova pokojna bratića te Stjepana P. kojega je ranio u glavu, žive Marija Pavlačić i njezina majka Ceda. Svjedočila je svemu, a ispričala nam je kakve je drame proživljavala i puno godina ranije.

- Prije dvadeset godina mi je htio ubiti muža jer ga je optužio da mu je ljubovao sa ženom. Stala sam mu pred pušku i otela mu je. Prošle godine mi je htio ubiti majku, samo zato jer je iz našega cvijeća tjerala njegove kokoši. Prijavila ga je policiji, ali sam je natjerala da povuče prijavu. Znate zašto? Rekao mi je: Ako ne povuče prijavu pobit ću ti svo troje unučadi! Prestrašila sam se jer sam znala da je to bio kadar učiniti - govori nam prva susjeda Marija Pavlačić.

image

Marija Pavlačić

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Marija Pavlačić i njezina majka Ceda

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Tragovi od metaka na kući Marije Pavlačić (u pozadini kuća ubojice)

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Sinoć su čuli pucnje, a potom joj je banuo pred kuću s puškom u ruci.

- Rekao mi je ovako: Suseda bok! Sve sam rešio, babu ću ti ubiti, a tebe jedino neću. Gledam u njega ne znajući da je upravo napravio pokolj. Valjda zato jer sam mu i u utorak posudila 50 eura, mene je odlučio poštedjeti. Uglavnom, uletjela sam u kuću sklanjati majku, a on je krenuo pucati po kući, po donjem dijelu, katu i crjepovima - govori pokazujući izbušena stakla i rupe od metaka u spavaćoj sobi.

Dan ludila, zapravo, počeo je tijekom jutarnjih sati, kada se potukao sa svojom nevjenčanom suprugom.

image

Mjesto gdje je ubijen Stjepan Lemić

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Tragovi od metaka na kući Marije Pavlačić

Robert Fajt/Cropix/Cropix

- Ona mi je vikala: Maco, Maco, pomozi! Onda je pobjegla u šumu. To je bilo oko 10 sati, oko 14 sati on je otišao u grad. Mama je čula pucnjavu popodne, ali je mislila do on to puca po šumi kao obično - govori šokirana Marija.

Kaže da je jasno vidjela "preklopnu pušku" u njegovim rukama, po tome, ali i po tragovima na kuhinjskim prozorima može se zaključiti da je koristio sačmaricu. Isto tako, kažu da su se poslije čuli i rafali, po tome i tragovima u gornjem dijelu kuće može se zaključiti da je koristio i automatsko oružje, odnosno da je imao više od jedne puške.

image

Tragovi od metaka na kući Marije Pavlačić (u pozadini kuća ubojice)

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Tragovi od metaka na kući Marije Pavlačić

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Kuća Ivice Pavlačića koju je htio zapaliti

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Marija priča da je odmah nakon pucnjeva zvala policiju u 17.45, ali im je trebalo sat i pol da dođu.

- Opet sam zvala, rekli su da su u mojem dvorištu i da se ne bojim. I bili su, ali su valjda samo pratili stanje. Ali što mi to vrijedi kada on i dalje puca. Onda je došlo do zatišja od pucnjeva nekih 20 minuta. On je počeo pjevati: "Gori gora, gori borovina"! Onda su se opet čula dva pucnja. Vidjela sam da gori krov njegove kuće - govori Marija.

Preplašeni i zabarikadirani susjedi u svojim kućama međusobno su se zvali, pa je tako i nju nazvala jedna susjeda misleći da gori njena kuća. Pomislila je u prvi mah i ona, ali je vidjela krov njegove kuće u plamenu. Onda je sjeo u auto i krenuo prema gradu. Ubrzo su ga na cesti svladali pripadnici ATJ Lučko.

image

Tragovi od metaka na kući Marije Pavlačić (u pozadini kuća ubojice)

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Ceda, majka Marije Pavlačić

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Marija Pavlačić

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Marija govori da Paru poznaje 49 godina, otkako se udala na Lemić Brdo, tvrdi da je često pucao i prijetio ljudima bez ikakvog razloga.

- Ne znam koga nije napao i s kime se nije potukao - svjedoči gospođa Marija.

image

Osumnjičenik za stravičan zločin na Lemić Brdu Ivica P. izašao je danas iz bolnice

Robert Fajt/Cropix/Igor Čepurkovski/Radio Mrežnica

Osumnjičenik u pratnji policije izveden iz karlovačke bolnice

Osumnjičenik za stravičan zločin na Lemić Brdu, Ivica P., danas je oko 15 sati izveden je u pratnji policije iz karlovačke opće bolnice.

Napadač je bio hospitaliziran zbog lakših povreda, no zdravstveno stanje mu je dobro, rekao je za Radio Mrežnicu dr. Juraj Katušin.

Pod istim bolničkim krovom liječi se i njegova druga žrtva, 65-godišnji muškarac kojeg je ranio u svom sumanutom oružanom pohodu. Kako kaže dr. Katušin, zadobio je lakše ozljede i nalazi se na odjelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08