BELI MANASTIR

BARANJSKI SVEĆENIK AUTOM GANJAO RAZBOJNIKA 'Sustigao sam ga i rekao mu: Kako možeš krasti iz crkve?! Vratili smo se i onda je uslijedio pravi šok'

 
 Biljana Gaurina / Ilustracija / CROPIX

Do neki dan nepoznati počinitelj tijekom prijepodneva, 6. ožujka, ušao je u crkvu u Belom Manastiru te provalio u četiri metalne škrabice iz kojih je otuđio više od tisuću kuna, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska, a prenosi Glas Slavonije.

A samo dva dana ranije ista PU objavila je kako nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sumnjaju da su 30-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo teške krađe.

- Navedeni su između 3. i 4. ožujka provalili u pušnicu i ostavu obiteljske kuće u Branjinom Vrhu, iz kojih su otuđili razne alate i suhomesnate prerađevine pričinivši štetu u vrijednosti od više tisuća kuna - stoji u policijskom priopćenju.

Uz to, sumnja se da je isti dvojac provalio u prostorije Centra za socijalnu skrb Beli Manastir i pokušao ukrasti metalni sef, no u toj namjeri ipak nisu uspjeli. Kako ističu u PP Beli Manastir, krađe na području grada događaju se, ali one su sporadične - barem su bile do ovih posljednjih slučajeva. Brzim djelovanjem svi su počinitelji identificirani.

A krađa u župnoj crkvi svetog Martina biskupa dogodila se "u po' bijela dana".

- U tijeku su radovi na uređenju garaže, a ja sam s majstorom krenuo u crkvu da se dogovorimo o novim radovima u unutrašnjosti crkve. Počinitelj je u to vrijeme sigurno bio tamo, negdje skriven. Kada smo izišli van, vidio sam nepoznatog čovjeka kako izlazi iz crkve - prepričao je za Glas Slavonije don Josip Kajić, župnik belomanastirski, nastavljajući kako je u prvi mah mislio da je riječ o nekom vjerniku. No, dodaje, cijeli mu se slučaj učinio sumnjivim, pa je dotičnog muškarca upitao treba li što i može li mu kako pomoći.

- Rekao mi je da se došao pomoliti i uzeti novine - priča don Kajić, nastavljajući kako se odmah nakon razgovora ponovno vratio u crkvu i ugledao obijene lokote na škrabicama u kojima se čuva novac od "lemuzije" - dobrovoljnih priloga. Izišavši ponovno u crkveno dvorište, svećenik je vidio tog čovjeka kako užurbano prelazi cestu.

- Sjeo sam u automobil i krenuo za njim. Kada sam ga sustigao, pitao sam ga kako može krasti u crkvi, zaprijetivši mu da ću pozvati policiju ne vrati li novac. Molio je da ne zovem policiju, tvrdivši da će novac vratiti. Vratili smo se, novac je ostavio, ali mi je već na prvi pogled bilo jasno da veći dio nije vratio, nego je ostavio kod sebe. Kada sam to rekao, pobjegao je - kaže don Kajić. Nije siguran koliko je u škrabicama bilo novca, s obzirom da ih prazne jednom u tri-četiri mjeseca, ali najvjerojatnije je riječ o iznosu između 1000 i 1500 kuna.

Sef u 'Socijalnom' nisu znali obiti

Kako ističe ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir Đimi Fuštin, prilikom provale u zgradu Centra za socijalnu skrb njemu nepoznati počinitelji nisu uspjeli ukrasti ništa. No, navodi ravnatelj, ipak su počinili određenu štetu i napravili poprilično veliki nered u prostorijama te ustanove, piše Glas Slavonije.

- Zatekli smo razbijen prozor i oštećen sef. S njega su pokidali brave i kotač mehanizma za zatvaranje, ali do novca nisu uspjeli doći - kaže ravnatelj Fuštin. U sefu Centra za socijalnu skrb, kako se doznaje, čuva se minimalni iznos novca potreban za isplatu takozvanih ‘‘jednokratnih pomoći‘‘ koje Centar za socijalnu skrb redovito isplaćuje.

Ako je u pitanju isti dvojac, očito im je znatno lakše bilo ući u ne tako sofisticiran objekt pušnice u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh te u ostavu smještenu u istom dvorištu, iz koje je otuđen razni alat, ali ‘‘nastradali‘‘ su brojni tamošnji suhomesnati proizvodi, poput slanina, šunki i kobasica, pohranjeni u nečuvanu pušnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:41