AFERA VJETROELEKTRANE

Bašić i Stipić uhićeni na Županijskom sudu u Zagrebu, uskoro polažu jamstvo teško 20 milijuna kuna

Uhićeni su na sjednici izvanraspravnog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o žalbi USKOK-a na njihovo ranije puštanje na slobodu
Županijski sud u Zagrebu
 Boris Kovacev/Cropix

Miljenko Bašić i Dragan Stipić, koji su zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac osumnjičeni u tzv. aferi vjetroelektrane, a koji su nenadano prije tri tjedna bili pušteni na slobodu bez ikakvog jamstva, danas su uhićeni na Županijskom sudu u Zagrebu kada su došli na sjednicu izvanraspravnog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o žalbi USKOK-a na njihovo puštanje na slobodu.

Nakon uhićenja, sprovedeni su u zatvor Remetinec gdje, međutim, ne bi trebali ostati dugo već samo toliko dok se ne realiziraju upisivanja jamstava koja su ranije ponudili za izlazak na slobodu.

Radi se o nekretninama na koje će sud trebati staviti zabilježbe te o gotovini koja će trebati biti položena na poseban račun suda, a sveukupno u vrijednosti od 20-tak milijuna kuna.

Bašić i Stipić su u svibnju 2020. godine, kad je uhićena Josipa Rimac, također bili na listi njezinih suosumnjičenika, međutim, za razliku od nje, oni su se u trenutku USKOK-ove akcije nalazili u BiH, čije državljanstvo također imaju.

Od tada do početka veljače službeno su bili u bijegu, za njima je bila raspisana tjeralica, a Hrvatska je od BiH tražila da ih se izruči.

Pokrenut je postupak ekstradicije te su sudovi BiH pravomoćno odlučili da postoje pretpostavke da ih se izruči Hrvatskoj. Čekao se samo još potpis ministra pravosuđa BiH kako bi ih se izručilo Hrvatskoj. Međutim, oni taj potpis nisu čekali već su se početkom veljače sami ilegalno prebacili u Hrvatsku te došli pred zatvor Remetinec gdje su se predali.

Paralelno s njihovom predajom njihovi su odvjetnici predložili da ih se pusti uz jamstvo te je jedan sudac istrage taj prijedlog prihvatio, no ta odluka nije bila pravomoćna jer se USKOK na nju žalio.

Uskoro je predmet došao kod drugog istražnog suca koji je trebao odlučivati o redovitom produljenu istražnog zatvora, a on je pak odlučio suprotno od svog kolege te ih pustio na slobodu bez jamstva.

Tako su se Bašić i Stipić našli na slobodi dok je sud još uvijek raspravljao o njihovoj ponudi za jamstvo.

Proteklih nekoliko dana došlo je do raspleta ove bizarne pravne situacije tako da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda najprije potvrdilo odluku prvog suca istrage da ih se pusti uz jamstvo da bi danas izvanraspravno vijeće na javnoj sjednici na koju su pozvani okrivljenici odlučivalo o žalbi USKOK na drugu presudu da ih se pusti bez jamstva.

Na sjednici je izvanraspravno vijeće preinačilo odluku da ih se pusti bez jamstva te su odmah na sjednici uhićeni na osnovu odluke da ostaju u istražnom zatvoru dok ne polože ranije predloženo jamstvo.

Tek kada jamstvo sjedne na račun suda, oni mogu biti pušteni na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:58