TKO JE ROMANA BUNIĆ?

BAVI SE BIZNISOM I POLITIKOM, SLABOST SU JOJ OPASNI DEČKI Poslovna žena uhićena zbog kile kokaina bila je HSP-ova izborna uzdanica

Romana Bunić došla je 1991. iz Njemačke i priključila se obrani Hrvatske kao pripadnica osječkih Kuna. Kasnije je krenula u biznis i udala se za 'krivog' čovjeka
 Pu zagrebačka, Colourbox

Nikada nećete naći ikoga da vam može reći da je od mene kupovao drogu - izjavila je nedavno Romana Bunić (53), uhićena poduzetnica i HSP-ova kandidatkinja na izbornoj listi za gradsku četvrt Podsljeme, u čijoj je kući u elitnom naselju Šestine policija pronašla dva pištolja, kalašnjikov, streljivo I nešto više od kilogram kokaina.

Ova rečenica zapravo je sve što je poduzetnica izjavila, budući se I pred policijom te na Općinskom državnom odvjetništvu odlučila braniti šutnjom. Njezino uhićenje te pronalazak oružja, a najviše droge, nemalo je iznenadio njezine poznanike od kojih je nekoliko razgovaralo s Jutarnjim listom pod uvjetom da im ne otkrijemo identitet.

Prema njihovim riječima, Romana Bunić je vrlo sposobna i odlučna poslovna žena koji se čitav život probijala sama, kao i da ima izražene domoljubne stavove zbog kojih se početkom rata priključila obrani Hrvatske I to kao pripadnica profesionalne gardijske brigade. Naime, Bunić je do početka rata živjela s roditeljima u Njemačkoj da bi se na početku agresije vratila u Hrvatsku I odmah priključila tada novoosnovanoj 3. gardijskoj brigadi Kune iz Osijeka. Međutim, nakon nešto manje od pola godine teško je ranjena. Kamion u kojemu se nalazila I koji je dopremao zalihe na prvu liniju našao se pod artiljerijskom vatrom neprijatelja, te se survao pod cestu.

Uspješna do krize

Romani Bunić je u nesreći teško ozlijeđena kralježnica te se nekoliko mjeseci nalazila u teškom stanju, a bilo je upitno hoće li ikada prohodati. Premda umirovljena nastavila je biti aktivna u nekoliko braniteljskih udruga, a prema dostupnim podacima trenutno je i tajnica u Udruzi hrvatskih branitelja 1990-1996. u Zagrebu. Također politički se aktivirala u HSP-u te je bila njihova kandidatkinja na izborima za gradsku četvrt Podsljeme prije dvije godine. Nakon rata školovala se u Zrakoplovno tehničkoj školi Rudolf Perešin u Velikoj Gorici te je stekla zvanje tehničara za avioprijevoz. Međutim u toj struci, barem koliko smo uspjeli provjeriti, nikada nije radila, već se okrenula građevinskom biznisu osnivajući dvije tvrtke koje su se bavile konzaltingom, najviše u građevini. Radilo se o projektima izgradnje stambenih I poslovnih objekata I na području Hrvatske i u inozemstvu. Navodno su poslovi išli prilično dobro sve do početka krize, koja se u Hrvatskoj pogotovo očitovala najviše u tada atraktivnom građevinskom I nekretninskom biznisu. Zbog neplaćanja poreza u jednoj od tvrtki prije nekoliko godina Općinsko državno odvjetništvo je protiv Romane Bunić podignulo optužnicu, no tijekom suđenja tužitelji su odustali od progona te je donesena odbijajuća presuda.

- Nikada je nismo vidjeli da bi popila više od čaše vina, a kamoli da bi imala neki problem s drogom, opisao ju je jedan poznanik.

No, usprkos ovakvoj slici uspješne I samostalne poslovne žene, koju je teško spojiti s pronalaskom droge, Romana Bunić definitivno se u životu susretala s ljudima iz podzemlja. Prije svega posebno je pitanje njezin bivši suprug Alen Bunić s kojim se razvela prije desetak godina I koji od tada živi u inozemstvu. Alen Bunić je 2006. uhićen u Bledu prilikom pokušaja pljačke Gorenjske banke. Maskiran I naoružan magnumom iz banke uzeo oko 50.000 eura, međutim na njega je skočio mladić koji se slučajno zatekao u banci te ga udarcem savladao. Na suđenju u Kranju Bunić, koji je čitavo vrijeme pred kamerama pokrivao lice, rekao je kako se na pljačku odlučio jer mu je u Hrvatskoj tvrtka koju je otvorio s bratom zapala u tešku financijsku situaciju. Međutim Bunić je već tri godine bio vlasnik off shore tvrtke u Floridi s Goranom Sudarevićem, također osobom iz zagrebačkoga krim-miljea, a koji je nadavno izručen iz Venezuele radi pokušaja otmice poduzetnika Krešimira Čorka, bivšega zeta odvjetnika Marijana Hanžekovića na Vrbiku 2011. U vrijeme uhićenja u Sloveniji Bunić je već sa suprugom navodno bio u lošim odnosima te je bio pokrenut postupak rastave. Bunić je u Sloveniji osuđen na dvije godine zatvora, a nakon odsluženja je dobio petogodišnji izgon.

Tvrtka s Mikolom

Osim supruga od kojega se razvela prije više od deset godina, Romanu Bunić s opasnim tipovima povezuje i jedna zanimljiva tvrtka. Naime, 2005. je s Igorom Mikolom osnovala off shore tvrtku East Coface na istoj adresi na Floridi gdje je njezin suprug tri godine ranije osnovao svoju tvrtku sa Sudarevićem, a neposredno prije nego će se Mikola dati u desetogodišnji bijeg radi presude u slučaju Pakračka poljana.

Premda njezini prijatelji tvrde da je Mikolu poznavala još iz rata, Mikola je 2005. već bio poznat i kao član zagrebačkoga podzemlja. U BiH je bio osuđen zbog iznude, a na zagrebačkom Županijskom sudu trajalo je ponovljeno suđenje u slučaju Pakračka poljana. Prošle godine je, pak, Mikola uhićen u Peruu nakon obračuna bandi trgovaca kokainom te čeka izručenje Hrvatskoj. Obje off shore tvrtke u međuvremenu su ugašene.

Bivši muž opljačkao Rolexovu trgovinu

Alen Bunić, bivši suprug Romane Bunić, gotovo odmah nakon puštanja iz slovneskog zatvora opet je upao u probleme. Talijanski ga karabinjeri 2008. hapse u zasjedi na granici sa Španjolskom i u njegovu Golfu pronalaze 16 kilograma hašiša. No, dolazi do zanimljivog obrata koji u velikoj mjeri demantira ranije Bunićeve navode kako se “slučajno” našao u kriminalu. Naime, karabinjeri mu uzimaju otisak prsta kojega stavljaju u bazu podataka i nalaze podudarnost s otiskom iz deset godina stare pljačke u Alessandriji. Tada su u ožujku 1999. dvojica razbojnika s pištoljima upala u prodavaonicu Rolexa odakle su odnijeli satove vrijedne oko 340 milijuna lira (180.000 eura). Nakon nekoliko mjeseci u pritvoru u Italiji Bunić je pušten i ubrzo je postao nedostupan talijanskom pravosuđu. Italija traga za njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:25