TUČNJAVA U BEOGRADU

BEOGRADSKI ODVJETNICI 'Splićani koji su se mlatili na stadionu neće dugo biti u zatvoru, a evo i zašto bi uskoro mogli izaći na slobodu'

 Profimedia, ATA Images Editorial

Živi su i zdravi, ako zanemarimo ozljede zadobivene na stadionu – kazao je Đorđe Kalanj, odvjetnik iz Beograda čiji ured zastupa interese četvorice Splićana uhićenih nakon nereda na stadionu Partizana, piše Slobodna Dalmacija.

Iz odvjetničkog ureda Kalanj angažirano je još dvoje odvjetnika: Maja Trkulja i Predrag Marić. Tročlani tim zastupa interese Damira Tovarovića(37), Jakova Podruga (23), Hrvoja Bakovića (31) i Ante Firića (26).
– Svoje klijente posjetili smo u pritvoru u ponedjeljak te ponovno idemo tamo prije kraja tjedna. Anti Firiću se stanje poboljšalo te je s Vojnomedicinske akademije i on prebačen u pritvor. O samom slučaju u ovoj fazi neću govoriti. Slobodno napišite, ja bih volio da su oni došli u Beograd gledati kako igraju Hajduk i Partizan – kazao nam je odvjetnik Kalanj.
Tri slučaja

Kazao je i kako je u beogradskom Okružnom zatvoru uhićenog Damira Tovarovića posjetila supruga, koja je od početka slučaja angažirana oko pravnog statusa svoga bračnog druga. Odmah nakon uhićenja njezina muža i ostale petorice Hrvata nazvala je hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu, o čemu je javno progovorila nakon njihove izjave da ih nije nitko kontaktirao u vezi sa slučajem u kojem su šestorica Splićana premlaćena i osumnjičena kao jedini počinitelji nereda na stadionu Partizana.

Đorđe Kalanj potvrdio nam je kako i Stjepan Mihovilović (30) i Ivan Mišković (18) imaju odvjetnike koje su im angažirale obitelji, a ne po službenoj dužnosti koje dodjeljuje sud. Davanje punomoći za zastupanje u obrani renomiranom beogradskom odvjetničkom uredu rezultat je povezanosti odvjetnika iz Splita s kolegama iz Srbije. Na Županijskom sudu u Splitu u tijeku su tri velika slučaja protiv optuženika za ratne zločine: Dragana Vasiljkovića, Borislava Đukića i Pavla Pantića.

Te optuženike formalno može zastupati samo odvjetnik s dozvolom za rad u Hrvatskoj, što ne sprječava poznata odvjetnička imena iz Srbije da sudjeluju u postupcima kao savjetnici i dolaze na glavne rasprave u Split. Upravo zbog toga su za uhićene Splićane izabrani beogradski odvjetnici s iskustvom u kaznenom pravu.

Osim službenih veza s pravničkim krugovima, nisu zanemarive ni veze u sportskom svijetu. Jedan od sugovornika, koji želi ostati anoniman, procjenjuje da će s protokom vremena slučaj poprimiti realne dimenzije.

– Nemojte sumnjati, Damir ima dobre kontakte u Beogradu i šire, poznat je i priznat u sportskom svijetu. Ovdje se odvjetnici doslovno tuku da zastupaju vaše Hrvate. Osim medijske eksponiranosti slučaja, razlog tome je što nema pravih dokaza protiv Splićana. Ni jedan svjedok još ne postoji u spisu, a istraga je u fazi da će snimke sukoba biti predane odvjetnicima koji zastupaju Splićane. Kad oni raščlane što se na njima zapravo vidi, od ove najteže kvalifikacije za 12 godina zatvora neće ostati takoreći ništa. Policija i tužiteljstvo imat će sreće ako im opstane postupak za sudjelovanje u tučnjavi, pogotovo jer su najgore prošli Hrvati, a nitko još nije prijavljen za nanošenje ozljeda njima.

Čudne konstrukcije

A pismo koje je navodno nađeno u hotelskoj sobi, u kojem onaj mladić priznaje da se idu tući, neću niti komentirati jer je to trenutno glavni razlog ismijavanja dokaznog materijala – rekao nam je.

Jedan od elemenata na temelju kojeg se dovodi u pitanje tvrdnja da su Splićani sudjelovali u organizaciji tučnjave, sami je započeli te ugrozili domaće navijače, jest i činjenica da su Damir Tovarović i Ivan Mišković napustili stadion kroz izlaz na tribinama. Uhićeni su naknadno, a ne kao ostali koji su krvavih glava izbačeni na teren s tribina, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:30