NEVJEROJATAN ZLOČIN

BESRAMNI ČIN NA MIROGOJU Ukrao brončanu bistu vrijednu 50.000 kuna s groba slikara Vladimira Filakovca

Zagreb, 210509.Zracni snimak, panorama Zagreba.Na slici: groblje Mirogoj - arkade.Foto: Josip Bistrovic / CROPIX
 Josip Bistrović / CROPIX

ZAGREB - Obiteljska grobnica akademskog slikara Vladimira Filakovca na zagrebačkom groblju Mirogoj našla se na udaru nepoznatog vandala koji je sa sobom u nepoznato odnio brončanu bistu 'tešku' preko 50 tisuća kuna. I dok je to za bešćutnog, a za pretpostaviti je i neupućenog, kradljivca samo materijal od bronce koji će pretočiti u novac u jednoj od stanica za otkup sekundarnih sirovina, za obitelj pokojnog slikara šteta je neprocjenjiva!

Kako doznajemo, krađu biste koja je rad upravo akademskog slikara, sakupljač sekundarnih sirovina ili pak više njih su odradili su najvjerojatnije ljetos, a posljednji puta na grobnici u Aleji Hermana Bollea, bista je viđena početkom lipnja.

Da im nema biste, obitelj je prijavila u subotu, no obzirom na velik protok vremena za pretpostaviti je da je bista već preprodana za 20-ak kuna po kilogramu i zarađeni novac od krađe uvelike potrošen. Krađom biste direktna materijalna šteta nanesena je 61-godišnjoj S.Š.

-Sramota! Još jedna krađa? Lopovi su ušli u sve pore društva! Žalosno je da pravi videonadzor groblje nema i tu je Uprava groblja nemoćna, ali bitno je da redovno plaćamo grobarinu. Osobno na groblje svraćam jednom mjesečno i redovito mi se kradu vijenci od umjetnog cvijeća. Dođe mi da postavim kamericu u čempresu iznad groba i da snimim lopovluk i objavim ga javno. No kakve sam sreće, i nju bi mi ukrali - ispričala nam je jedna od Zagrepčanki koja se, kao i većina posjetitelja, uzruja kad svrate na groblje u posjet svojim najmilijima.

Podsjetimo, Filakovac je obilježio hrvatsko slikarstvo 20.stoljeća. Rodio se davne 1892. godine u Brodu na Savi, a od 1941.godine Zagreb mu je bio drugi dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:45