NOVA ODLUKA

BiH odbio izručiti Zorana Mamića pa će mu Hrvatska u odsutnosti suditi za kriminal u Dinamu

Ističe kako je vijeće utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je optuženi u bijegu na prostoru BiH

Zoran Mamić

 Antonio Balic/Cropix

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je rješenje kojim će se Zoranu Mamiću, bivšem sportskom direktoru i treneru Dinama, suditi u odsutnosti i to na prijedlog USKOK-a koji je podnesen 31. kolovoza 2022. godine.

Riječ je o tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna. U tom je kaznenom postupku, koji se vodi na osječkom sudu, do sada održana tek jedna rasprava i to prije godinu i pol dana, 3. ožujka 2021. godine kada je pročitana optužnica i to tek iz osmog pokušaja, jer je u prethodnih čak sedam navrata početak suđenja odgađan.

Zdravku Mamiću u tom se postupku, inače, već sudi u odsutnosti. Predsjednik sudskog vijeća u ovom predmetu Davor Mitrović, pak, do sada nije mogao zakazati novu raspravu, jer se Zoran Mamić, kao i brat mu Zdravko, u bijegu od hrvatskog pravosuđa skrio u BiH, a u ovom kaznenom postupku nijedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske već je u nekoliko navrata od Ministarstva pravde BiH, odnosno Suda BiH, tražilo izručenje Zorana Mamića po više osnova, no nijednom zahtjevu našeg ministarstva nikada nije udovoljeno. Štoviše, iz Ministarstva pravde BiH nikada nisu našem ministarstvu ni poslali odluku kojom odbijaju rješenje. Jutarnji list o tome je pisao u srpnju i kolovozu kada smo poslali upite Sudu BiH i tamošnjem ministarstvu s pitanjem je li donesena odluka i kada će biti dostavljena u Hrvatsku. Na posljednji upit, iz kolovoza, Ministarstvo pravde BiH odgovorilo nam je sljedeće.

‘‘Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti (pretpostavke) iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Zorana Mamić, u Republiku Hrvatsku. Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija.‘‘ Drugim riječima odgovorili su kako ‘‘ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH‘‘, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici. Naime, na naš pitanje kada bi odluka ministra Grubeše mogla i trebala biti donesena, odnosno postoji li zakonski rok u kojem to mora biti učinjeno, te koji je to rok, odgovoreno nam je sljedeće: ‘‘Prema navedenom Zakonu (Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, op.p.) nije utvrđen rok za donošenje navedenog rješenja.‘‘

S obzirom da je iz toga bilo razvidno da BiH neće izručiti Zorana Mamića, USKOK je na temelju rješenja Suda BiH, iako tamošnje ministarstvo nije poslalo u Hrvatsku rješenje kojim se izručenje odbija, odlučio od osječkog suda zatražiti da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti. Vijeće Županijskog suda u Osijeku smatra da postoje opravdani razlozi da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti, pa su i donijeli takvu odluku, na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od tri dana od primitka rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30