IŽIVLJAVANJE NAD CIVILOM

Bijegom se spasio od zatvora zbog ratnog zločina 1992.: ‘Tukli su me, rezali i nožem slomili dva zuba‘

Milan Veselinović u odsustvu je osuđen na pet i pol godina zatvora zbog iživljavanja nad civilom u Kakmi

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Malo je vjerojatno da će Milan Veselinović (55), srpski državljanin rodom iz Benkovca, pravomoćno osuđen za ratni zločin zajedno s Jovom Zečevićem (56), kročiti 11. rujna u remetinečki zatvor, točnije na Odjel dijagnostike. Splitski sudac izvršenja odlučio je da mora početi služiti tog datuma kaznu od pet i pol godina robije na koliko je u odsutnosti pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina koji je počinio zajedno sa Zečevićem kao pripadnik tzv. Milicije SAO Krajine.

Podsjetimo, optužnica zadarskog tužiteljstva obojicu je teretila da su 3. kolovoza 1992. godine u Kakmi, naselju u općini Polača u Zadarskoj županiji, kao pripadnici pobunjenika na tada okupiranom području RH, organizirani u postrojbe tzv. milicije SAO Krajine, prvo lišili slobode civila D. L. te mu vezali ruke konopcem, bacili ga na zemlju i tukli ga nogama po cijelom tijelu.

U jednom mu je trenutku Zečević između prednjih zubi zario nož, koji je izvukao iz čizme, i vrteći njime slomio mu dva zuba, tako da mu je ozlijedio i zubno meso, a nakon toga ga je tim nožem zarezao po nosu i uhu govoreći mu da će mu odrezati uho. Tako krvavog odnijeli su ga u obližnju gostionicu i u zahodu ga polijevali kantom vode, pa kada je pukao konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno ga počeli udarati po cijelom tijelu i polijevati ga vodom kako bi oprali krv s njega.

Potom su nesretnog D.L. izveli iz gostionice te ga vezali za ogradu obližnjeg spomenika, gdje su ga nastavili tući po tijelu. Tamo je on padao pa bi ga oni dizali i dalje tukli, a na kraju su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

- Oni su pucali, tukli, razbijali, rezali rukave, ruke, a Veselinović mi je psovao majku ustašku. Bacili su me na beton i tukli kundacima te pucali oko mene. Tukli su me šakama, rukama, nogama, kundakom i pištoljem po cijelom tijelu, a Zečević je izvadio nož i zarezao me po nosu i uhu, odsjekli su mi rukave od košulje. Zečević mi je nož zario između prednjih zubi i slomio dva prednja zuba. Odveli su me u Benkovac i stavili me u samicu nakon što mi je prethodno jedan iz grupe razbio lubanju. Nakon Benkovca sam odveden u Knin, i to na sud pa u istražni zatvor jer sam imao pištolj - kazao je sudskom vijeću oštećeni, naglašavajući pritom da su optuženi u trenutku zločina imali oko 18 godina i nisu bili svjesni što rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:53