DETALJI STRAVE

‘Bilo je tu puno sreće! Svi su odmah pomislili da je kaos u Dubravi izazvao mladi vozač, ali...‘

‘Definitivno se radilo o velikoj brzini, a vidjeli ste i da se vozač vozi po tračnicama koje znaju biti jako nezgodne i skliske‘
 Goran Mehkek/Cropix

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija otkrio je gostujući u RTL-u Danas nove detalje teške prometne nesreće koja se u ponedjeljak poslijepodne dogodila u Aveniji Dubrava u Zagrebu.

Mataija je izjavio kako je nesreću skrivio 67-godišnji vozač koji je zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad svojim Audijem i naletio na šest parkiranih vozila.

- Svi su vjerojatno pomislili da se tu radilo o mladom vozaču, međutim, prometnu nesreću je izazvao vozač starije životne dobi, 1954. godište. Moramo reći da je u toj nesreći bilo i sreće jer je jedno od tih vozila odbačeno i na pješaka koji je zadobio lake tjelesne ozljede, rekao je Mataija.

Dodaje kako se Audi prevrnuo na krov, ali i da vozač koji je skrivio kaos u Dubravi ima tek lakše ozljede.

- Utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola. Definitivno se radilo o velikoj brzini, a vidjeli ste i da se vozač vozi po tračnicama koje znaju biti jako nezgodne i skliske. To su sve razlozi zbog kojih je vjerojatno izgubio nadzor, kaže.

- Vozač će dobiti tisuću kuna kazne zbog izazivanja prometne nesreće i sad ovisno od toga hoćemo li moći utvrditi brzinu, tolika će biti kazna. Što je veća brzina, to je veća kazna, poručio je Mataija.

Komentirao je i nesreću koju je u Novom Zagrebu izazvao svjetski prvak u reliju Sébastien Ogier.

- Što se tiče policije, mi smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje, utvrdili smo sve činjenice nastanka prometne nesreće i sukladno tome vozač je procesuiran sukladno Zakonu o sigurnosti na cestama. Dakle, što se tiče ove prometne nesreće vozač je kažnjen zbog više prekršaja, neopreznog mijenjanja prometne trake, zbog toga što je izazvao nesreću, ali isto tako i da nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, da je napustio mjesto prometne nesreće, objasnio je Mataija u RTL-u Danas i nastavio:

- Vozač je kažnjen s ukupno osam tisuća kuna, a osim toga izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom šest mjeseci na teritoriju RH. Pošto se radi o stranom državljaninu, tu se ne može oduzeti vozačka dozvola , već se izriče zabrana. Nakon te prometne nesreće, on je napravio prekršaj u kojem nije bilo prometne nesreće, dakle, prošao je kroz crveno svjetlo, a za taj prekršaj, vozač je sankcioniran s tri tisuće kuna i izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom od 1 mjeseca na području RH.

Nakon provedenog istraživanja je, kaže Mataija, utvrđeno kako nema Ogierove kaznene odgovornosti, već samo prekršajne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01