ŽELI ‘PROPJEVATI‘, ALI...

Bio je glavna spona između Mamića i osječkih sudaca, ali oprosnicu ne može dobiti. Evo i zašto

Upletenost u čitavu priču na kraju je Dragu Tadića koštala slobode te je jedini pritvoren po tri različite osnove
 Tomislav Kristo/Cropix

"Imam saznanja koja mogu potvrditi optužbu. Voljan sam ih iznijeti i surađivati s USKOK-om ako mi se odobri oprosnica ili oslobođenje od kazne."

Ovo je otvoreno rekao USKOK-ovim istražiteljima poduzetnik Drago Tadić, koji je pak također kao osumnjičenik završio u USKOK-ovoj istrazi oko podmićivanja osječkih sudaca.

Već iz prvih podataka koje je USKOK dobio od Zdravka Mamića, a riječ je o famoznoj izjavi snimljenoj na USB stick, nedvojbeno je proizlazilo kako je Tadić osoba koja bi mogla imati niz saznanja o svim tvrdnjama koje je Mamić iznio. Naime, Mamić spominje Tadića kao osobu koja je bila prisutna u nizu situacija, te koji je iz usluge u više navrata i prenosio njegove poruke sucima, ali im i predavao njegov novac.

Tako je Mamić rekao kako je Tadić bio prisutan na prvome upoznavanju njega i sudaca Vekića i Krušlina u VIP loži maksimirskoga stadiona, kada je sucu Krušlinu predao skupocjeni sat. Tadić je, prema Mamićevim riječima, bio prisutan i kada se sa sucem Darko Krušlinom susreo na proslavi godišnjice braka svojega odvjetnika Veljka Miljevića kod Velike Gorice.

Nosio je dresove Luke Modrića i Matea Kovačića sucima u Osijek. Vozio ga je na sastanke s Vekićem u stan u Osijeku. Premda zasad to nije inkriminirano, nije nebitno da Mamić Tadića spominje i kao sobu koja je s njima dogovarala lobiranje prema DSV-u kako bi Vekić bio izabran za predsjednika suda.

No, Tadićeva uloga, prema Mamićevim tvrdnjama, posebno se intenzivira nakon što je Mamić prije izricanja nepravomoćne presude u prvome postupku pobjegao u BiH. Tada Tadić de facto služi kao posrednik između Vekića i Mamića te je pristan svim njihovim sastancima u BiH. No, ono što ga je, kao i Zorana Mamića, iz liste svjedoka prebacilo u osumnjičenike, predaja je 100.000 eura koja je, prema tvrdnjama Zdravka Mamića, odnio za suce Kvesića i Vekića, a kako bi oni odbacili drugu optužnicu protiv Mamića.

Međutim upletenost u čitavu priču na kraju je Tadića koštala slobode te je jedini pritvoren po tri različite osnove. Po svemu sudeći ono što traži od USKOK-a teško da će dobiti. Parcijalni imunitet odnosno tzv. oprosnicu ne mogu mu više dati jer se ona daje svjedocima, a on je već postao osumnjičenik. O oslobađanje od kazne odlučuje sud, a ne tužiteljstvo. Ostaje mu još jedino nagodba s USKOK-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:05