AFERA ‘AGRAM‘

Bivša Bandićeva suradnica: ‘Nisam sudjelovala u malverzacijama, još sam i štitila Grad Zagreb‘

Bivša načelnica pravnih poslova zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu odbacila Uskokove optužbe da je sudjelovala u malverzacijama sa zamjenom zemljišta

Milan Bandić

 Damir Krajac/Cropix

Bivša načelnica pravnih poslova zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Koraljka Rožanković Uremović je, iznoseći obranu u aferi ''Agram'', odbacila Uskokove optužbe da je sudjelovala u malverzacijama sa zamjenom zemljišta.

''Nisam kriva za djelo koje mi se stavlja na teret. Štoviše, u ugovor sam stavila raskidnu klauzulu kako bi Grad Zagreb pravno lakše izašao iz tog posla'', kazala je Rožanković Uremović u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rožanković Uremović je dodala da ''s njezine strane nije bilo nikakvih podogovanja'' te da s tadašnjim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem nije imala kontakata. ''Mislim da Bandić do pokretanja ovog kaznenog postupka uopće nije niti znao za mene'', nadodala je.

Iznoseći svoju obranu, bivša načelnica je zamolila sud da prekine kazneni progon koji, kako je naglasila, narušava njezin i ugled i egzistenciju njezine obitelji.

''Ova golgota, koja traje od 2013. godine, nije poljuljala moju vjeru u pravdu i pravosuđe'', zaključila je Rožanković Uremović koja nije željela odgovarati na pitanja obrane i Uskokovih tužitelja.

Prema Uskokovoj optužnici, bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nekadašnja pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović znali su da je vrijednost zemljišta koju Grad Zagreb daje u zamjenu tvrtki Bramgrad znatno veća od Bramgradove ponude Gradu Zagrebu te da su time izravno pogodovali Bramgradu.

Uz to, Uskok tereti i direktora Bramgrada Branka Mihaljevića da je načinio lažnu specifikaciju navodnih troškova na lokaciji Leprovička-Ivekovićeva ulica u iznosu od 9,6 milijuna kuna. Pritom je Mihaljević, tvrdi Uskok, predao Gradu Zagrebu četiri lažna neistina računa, a priznati su i navodni troškovi preseljenja tvrtki Bramgrad od 7,5 milijuna kuna.

Obranu u aferi ''Agram'' ranije je iznio suvlasnik tvrtke C.I.O.S. koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao prvooptuženi u ovom slučaju, a tužiteljstvo ga tereti za neimovinsku korist.

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 02:08