IDE IZA REŠETAKA

‘Bivša tajnica Vlade u ponedjeljak mora doći u Remetinec. U protivnom će je dovesti policija‘

Sandra Zeljko je osuđena na 4 i pol godine zatvora i mora vratiti 86.000 eura, Tomislav Saucha već pola godine služi kaznu

Sandra Zeljko i Tomislav Saucha na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu  

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon što se prije pola godine u Centar za dijagnostiku zatvora Remetinec temeljem pravomoćnog rješenja javio Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića, kako bi odslužio tri godine zatvora, nakon nekoliko ishođenih odgoda red je došao i na njegovu suoptuženicu u (ne)djelu Sandru Zeljko, bivšu tajnicu tadašnje Vlade.

Prema pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda s početka prošle godine, Zeljko mora odslužiti četiri i pol godine te u zatvor mora kročiti idući ponedjeljak, 22. travnja, ili će sud nadležnoj policijskoj upravi izdati nalog za sprovođenjem iza rešetaka. S odsluženjem kazne trebala je započeti krajem lanjskog rujna, međutim, Zeljko je ishodila odgode zbog zdravstvenog stanja, nužnog operativnog zahvata kao i postoperativnog liječenja te terapija.

image

Sandra Zeljko

Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjetimo, Sauchu i Zeljko tzv. afera dnevnice koštala je osuđujućih pravorijeka. Bio je to jedan od najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj politici koji je započeo nalazom državne revizije iz 2017. kada se otkrilo kako je za vrijeme tada bivše Vlade SDP-a isplaćeno oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila "pokrivena" pratećom dokumentacijom.

Ubrzo su se javili sami savjetnici rekavši kako na tim putovanjima uopće nisu ni bili pa je slučaj od administrativnoga propusta prerastao u potencijalno kazneno djelo. Nakon provedenih izvida USKOK-a i policije zbog zloporabe s dnevnicama policija je uhitila Sauchu koji je potom pritvoren, a po izlasku iz istražnog zatvora sam je istražio da je fiktivnih putovanja bilo i nakon što je otišao iz Vlade, dakle i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i potom Andreja Plenkovića.

image

Tomislav Saucha

Zeljko Puhovski/Cropix

I upravo temeljem Sauchine prijave, istraga je potom obuhvatila i tajnicu Sandru Zeljko, koja je iskoristila svoju poziciju sjedeći pred vratima čak trojice premijera.

Na kraju su Saucha i Zeljko optuženi za 590.098 kuna dnevnica plaćenih u razdoblju Vlade Zorana Milanovića te Zeljko sama za još 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme narednih dviju Vlada, Oreškovićeve i Plenkovićeve.

Grafološko vještačenje bilo je glavni dokaz USKOK-a na suđenju koje je pokazalo da je Saucha krivotvorio potpise savjetnika na dijelu putnih naloga. Osim zatvorskih kazni, Sauchi i Zeljku sud je bio izrekao i petogodišnju mjeru zabrane obavljanja državne službe te im je naloženo da oboje moraju vratiti i ilegalno pribavljenu imovinsku korist od gotovo milijun kuna - 590.098 kuna moraju platiti solidarno, a 349.000 samo Zeljko.

image

Sandra Zeljko i Tomislav Saucha na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:48