NOVA PRESUDA

Bivšem direktoru Kamenskog godinu dana uvjetno zbog subvencijske prevare

Prvom je presudom Rihtarić bio osuđen na uvjetnu jednogodišnju kaznu, ali s trogodišnjim rokom kušnje

Damir Rihtarić

 Davor Pongračić/Cropix

Umjesto tri godine, bivši direktor likvidiranog tekstilnog poduzeća Kamensko, Damir Rihtarić, morat će samo dvije godine paziti da ne počini novo kazneno djelo kako mu se ne bi aktivirala jednogodišnja uvjetna zatvorska kazna zato što je od 2008. do 2010. godine 710.746 kuna državnih potpora, dobivenih za poticanje proizvodnje, utrošio za tekuće poslovanje tvrtke.

Zagrebački Županijski sud danas je donio nepravomoćnu presudu na ponovljenom suđenju Rihtariću, a nakon što je prvu nepravomoćnu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Prvom je presudom Rihtarić bio osuđen na uvjetnu jednogodišnju kaznu, ali s trogodišnjim rokom kušnje, a jučer je, na ponovljenom suđenju, taj rok kušnje skraćen na dvije godine.

Razlog je to što je novim suđenjem utvrđeno da je iznos koji je Rihtarić nenamjenski potrošio bitno manji nego što je bilo utvrđeno prvom presudom.

Prvi je iznos bio 3,98 milijuna kuna, a na drugom je suđenju vještak utvrdio da se samo navedenih 710.746 kuna ne može nikako pravdati namjenskom potrošnjom.

Upravo takvu uputu, da se u ponovljenom postupku ispita mogućnost da je Rihtarić nenamjenski potrošio puno manje sredstava od poticaja, premda njihovo trošenje nije bilo navedeno u izvješćima, naveo je i Vrhovni sud u odluci o ukidanju prve presude.

Kao olakotnu okolnost sud je Rihtariću uzeo u obzir neosuđivanost, ali i činjenicu da sredstva nije otuđio, nego ih je iskoristio kako bi sanirao tekuće poslovanje. Usprkos svemu tome, Kamensko je 2018. likvidirano u stečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:24