ODLUKA SUDA

Bivšem šefu carine djelomično uvjetna kazna od 2 godine i 11 mjeseci za pomaganje u utaji poreza

Uskok je optužio ukupno 13 osoba. Dio njih se nagodio, dok je postupak za Stilinovića bio razdvojen

Županijski sud u Zagrebu

 Boris Kovačev/Cropix

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je zbog pomaganja u utaji poreza prilikom uvoza automobila na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci nepravomoćno osuđen bivši predstojnik Carinskog ureda Zagreb II Stjepan Stilinović.

Stilinović prema nepravomoćnoj presudi u zatvoru mora provesti godinu dana, dok mu je ostatak kazne zamijenjen uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina, a također mora platiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 647 eura, doznaje se na sudu.

Prema Uskokovoj optužnici, Stilinović se teretio da je od sredine listopada 2015. do početka srpnja 2017., na području Zagreba, Slovenije i Austrije, zajedno s Igorom Sunajkom povezao još osam optuženika, među kojima je bio i njegov sin Ivan Stilinović.

Uskok je optužio ukupno 13 osoba. Dio njih se nagodio, dok je postupak za Stilinovića bio razdvojen, a još uvijek se sudi dvojici iz optužene skupine.

Sunajko se teretio da je ispostavljao lažne račune tvrtki, uz naplatu iznosa od 200 do 1000 kuna kupcima rabljenih vozila te im je time omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih vozila u Hrvatskoj od pet posto.

Uz to, Sunajko je kupcima osiguravao nižu cijenu vozila, dok je sebi osiguravao proviziju za svako prodano vozilo, a također je naplaćivao i usluge izbjegavanja iskazivanja PDV-a.

Prema Uskokovoj optužnici, Stilinović je osiguravao nesmetano neplaćanje posebnog poreza za najmanje 18 vozila u iznosu od 62.345 kuna, dok za najmanje 61 vozilo nije plaćen PDV u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

Sutkinja Tamara Pleše je u obrazloženju presude istaknula kako sudsko vijeće smatra dokazanim da je Stilinović počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

‘‘To proizlazi iz sporazuma temeljem kojih su osuđeni neki optuženici, ali prvenstveno iz snimljenih razgovora između Stilinovića i optuženika‘‘, precizirala je sutkinja.

Stilinoviću je kao olakotna okolnost cijenjeno njegovo teško zdravstveno stanje, dok je sudsko vijeće istaknulo da kaznenim djelima nije pribavio nikakvu nepripadnu imovinsku korist, ali ju je omogućio drugima.

Mediji su ranije izvijestili da je Stilinovićev sin Ivan član skupine protiv koje je Uskok u travnju podigao optužnicu zbog šverca kokaina iz Ekvadora i Dominikanske Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:58