Užas u Podgori

Bivšem vijećniku slomili lubanju, polomili vilicu i izbili zube: ‘Svi znaju tko je nasilnik. Slobodno šeta gradom‘

Nalazi se na liječenju na odjelu Neurokirurgije KBC Split gdje je u utorak prebačen s Jedinice intenzivnog liječenja

Policija treći dan istražuje slučaj; Đani Vela leži na odjelu Neurokirurgije KBC Split

 Cropix/

Fraktura lubanje, lom vilice s pomakom prilikom čega je probijen desni bubnjić, unutarnje krvarenje u glavi, izbijeni zubi, razderana usna popis je ozljeda glave Đanija Vele, 45-godišnjaka iz Podgore, bivšeg općinskog vijećnika. Nalazi se na liječenju na odjelu Neurokirurgije KBC Split gdje je u utorak prebačen s Jedinice intenzivnog liječenja u kojoj je smješten u nedjelju ujutro kada je dovezen iz Podgore, piše Slobodna Dalmacija.

Sam događaj koji je doveo do teških ozljeda je opisan u dnevnoj informaciji PU splitsko-dalmatinske u ponedjeljak ujutro.

- Jučer tijekom noći oko tri sata u Podgori u ugostiteljskom objektu je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane muškarca koji je vikao i potom fizički napao 45-godišnjaka. Ozlijeđenom je pružena liječnička pomoć i utvrđena mu je teška tjelesna ozljeda u predjelu glave. Muškarac koji se dovodi u vezu s napadom je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje - stajalo je u policijskom biltenu.

Pokušali smo isti dan doći do kojeg detalja više koji bi razjasnio okolnosti i precizirao o kojoj teškoj ozljedi se radi, no, naišli smo na Kineski zid šutnje. Sukladno tome su prve informacije u medijima bile šture i nisu ni približno ukazivale na težinu događaja.

No, kako se pokazalo, javni pogovor je probio birokratsku branu i preplavio ulice Podgore i društvene mreže nevjerojatnim podacima. U noći sa subote na nedjelju u Podgori je u jednom od kafića na Rivi bila proslava na kojoj su gosti bili brojni mještani.

image

Đani Vela

Ivo Ravlic/Cropix/

Kako Đani Vela drži susjedni kafić, i on je bio gost na proslavi. Njega, osim po tome što je i sam bio vijećnik, javnost poznaje i kao sina Matka Vele, bivšeg donačelnika Podgore i vijećnika.

U ranim jutarnjim satima nedjelje, oko 3 sata je odlučio otići kući. Za njim je krenula muška osoba koja ga je udarila bocom po glavi od čega on pada na tlo. Dok je ležao na tlu, prvom napadaču se pridružilo još njih te su ga nastavili tući.

- Iz kafića gdje je bila proslava je Đani otišao kada se zagužvalo, došlo je do prepirke. Očito su neki išli za njim pa su ga gazili i mlatili na podu, nakon što mu je razbijena boca o glavu, a kada im je bilo dosta iživljavanja, otišli su.

Đanija su našli 20 minuta kasnije kako leži u lokvi krvi. Odveli su ga u bolnicu, bio je kritično pa su ga smjestili na intenzivnu. Najgore od svega je što je glavni nasilnik sutradan najnormalnije šetao Podgorom.

Pa je li to moguće da ga je policija pustila? Isti muškarac je već prijetio supruzi jednog doktora pa je dobio uvjetnu kaznu za to, upravo mu je istekla. Tko tu koga štiti? - pitala nas je uznemirena mještanka Podgore.

Pojedinci su bilo još više zgroženi informacijom što dio gostiju iz kafića ne želi svjedočiti o napadu.

- Nakon žalosnog dana šutnje...svi komentiraju, nitko ništa ne svjedoči...žalosno... Još je žalosnije,da osoba koja je to počinila poteže za sobom grupu starijih maloljetnika kojima je on,valjda idol, a što će biti s njima??

Ja bi se zapitala kao roditelj. S dicom triba puno pričati i radit, ni u kojem slučaju koristit silu, triba ih dovest na pravi put. Najgora solucija ih je prepustit čoporu.. Ne vukova nego čagalja - jedan je od 175 komentara na Facebook stranici “Podgora i Podgorani”.

S obzirom na to da je policijski opis događaja bio kraći nego popis ozljeda Đanija Vele, nismo joj znali odgovoriti. Na dodatni upit u utorak ujutro iz splitske policije su nam odgovorili kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Za slučaj je nadležna Policijska postaja Makarska čijim inspektorima očito nije jednostavno utvrditi sve okolnosti pošto se žrtva nije u prvom iskazu izjasnila da je netko drugi krivac za njegove teške ozljede. Naravno, s obzirom na težinu ozljeda glave, iskaz je vjerojatno uzet s rezervom.

Druga otegotna okolnost je što je na proslavi u kafiću bilo najmanje 50 osoba pa policiji treba dati vremena da ih sve saslušaju. Sama činjenica da osoba koja je sudjelovala u napadu na Đanija Velu šeta mjestom ukazivala bi kako je nakon ispitivanja pušten jer se u policiji procijenilo kako se ne radi o događaju dovoljno teškom za eventualno privođenje.

Ili su inspektori saznali koji ključni detalj više, nego li ga mještani znaju. U svakom slučaju, s obzirom na to da kriminalističko istraživanje još uvijek traje, bilo bi prerano optužiti makarsku policiju za zataškavanje.

Već bio žrtva napada

Dok je bio podgorski nezavisni vijećnik, Đani Vela je u travnju 2018. godine prijavio tadašnjeg načelnika za napad. Sukob je izbio oko zemljišta u Vruji u Podgori u vlasništvu Đanija Vele na koje je on postavio stupiće i ogradio konopcem te tako suzio put kamionima koji su dovozili građevinski materijal za vile koje je u blizini gradio načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:21