PISMO ZA BASU

Bivši časnik specijalaca HV-a, osuđen za ubojstvo poznatog bankara, mora platiti troškove: ‘Nisam pucao, pa ja sam dešnjak‘

Tomislav Viktor Basa dobio je devet godina zatvora za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića

Tomislav Viktor Basa i Ibrahim Dedić (u krugu)

 Boris Kovačev/Cropix

Nakon što je 12. srpnja ove godine Visoki kazneni sud potvrdio bivšem časniku specijalnih postrojbi HV-a Tomislavu Viktoru Basi devet godina zatvora za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića od prije 23 godine u Zagrebu, u glinsku kaznionicu gdje služi kaznu, nedavno mu je stigla nova sudska pošta.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu je nakon pravomoćno dovršenog kaznenog postupka odlučilo da Basa mora podmiriti odvjetničke troškove Alena Dedića, sina bankara Ibrahima Dedića čiji je život ugasio. Nakon što je Dedićev odvjetnik Marijo Lovrić na ime nagrade i nužnih izdataka sudu dostavio troškovnik od 46.875 kuna, sud je, prema svojoj računici, odlučio da Basa u konači mu mora isplatiti 42.500 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja. U troškovnik je, tako, ukalkulirano zastupanje na sjednici za odlučivanje o istražnom zatvoru te na dvije optužnog vijeća, a potom i odlaske na 13 sudskih ročišta od kojih su tri bila odgođena.

Optužnica tereti Basu da je 3. srpnja 1999., sukladno prethodnom dogovoru s još jednim nepoznatim počiniteljem, došao ispred kućnog broja 17 u Ivekovićevoj ulici gdje je živio Dedić. Na povratku bankara kući oko 22.30 sati dočekala su ga dvojica u haustoru i izrešetala iz automata, nanijevši mu brojne ozljede glave i tijela. Jedan od napadača je tada ranjen u unakrsnoj vatri i pritom je ostavio krvavi trag koji povezuje Basu s mjestom zločina.

Basa je iznoseći obranu nakon 23 mjeseca provedena iza rešetaka remetinečkog zatvora priznao tek da je bio na mjestu zločina i da je doista bio ranjen, međutim, krivnju za ubojstvo je odbacio rekavši da je pucala jedna od dvije osobe s kojima je bio u društvu, no njihova imena sudskom vijeću nije želio otkriti strahujući, kako je napomenuo, za život vlastita djeteta i obitelji.

- Nisam sudjelovao u ubojstvu gospodina Ibrahima Dedića niti sam pucao u njega. Samog događaja se ne mogu dobro sjetiti jer sam bio u lošem stanju od lijekova i opijata. Bio sam u Ivekovićevoj s osobama čija imena ne mogu reći zbog sigurnosti svoga djeteta i svoje obitelji. Jedna od osoba mi je rekla da mora porazgovarati s tim čovjekom, ali nisam znao da će se to desiti. Oružje ja imao nisam, niti sam ga primijetio kod drugih, ali kada sam vidio oružje kod jednog od njih, bio sam šokiran i iznenađen te sam refleksnom radnjom odgurnuo cijev oružja i u tom sam trenutku propucan kroz dlan između kažiprsta i palca desne ruke. To me zaboljelo, istrčao sam van, ne sjećam se jesu li me odnijeli do auta, ali sam na križanju s Vukovarskom izašao iz auta van i otišao kući – branio se od optužbi Basa navodeći i da je dešnjak.

S obzirom na njegovo uhićenje krajem siječnja 2020. godine od kada se u kontinuitetu nalazi zatvoren, iza zatvorskih rešetaka Basa mora provesti još šest godina i dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 16:07