PRIVATNI TROŠKOVI

Bivši čelnici đakovačkog Univerzala optuženi da su oštetili tvrtku za 18.000 kuna

Direktor Univerzala Mile Kaselj omogućio je, prema optužbi, Goranu Soldi da koristi karticu tvrtke i njome plaća privatne račune
Goran Soldo
 Nenad Dugi/CROPIX

Zbog sumnje da su gradsku komunalnu tvrtku Univerzal Đakovo oštetili za 18.281,78 kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora te tvrtke Mile Kaselja, njegova tadašnjeg savjetnika i predsjednika NO-a Univerzala Gorana Solde te bivšeg šefa PJ Čistoća Tomislava Vukovića.

Kaselj je, prema optužnici, omogućio Soldi korištenje službene kartice Univerzala za točenje goriva u privatni automobil, što je ovaj od rujna 2016. do svibnja 2017. učinio 32 puta, kupivši pritom 1717 litara goriva. Kaselj je potom odobrio da se ti računi "proknjiže kao točenje goriva u radne strojeve, iako je bio svjestan da je Soldo kupljeno gorivo točio za vlastite potrebe, čime je Univerzal oštećen za 14.165 kuna". Soldo i Vuković se, pak, terete zbog kupnje robe na račun Univerzala, a zapravo za potrebe Soldine privatne tvrtke koja se bavi stanogradnjom, odnosno obrta samoposlužnih autopraonica.

Zadržao robu

Soldo je, prema optužnici, u tri navrata od siječnja do kolovoza 2016. godine u trgovini Agria u Osijeku u ime Univerzala i na njihov račun preuzeo robu ukupne vrijednosti 4116,78 kuna. Vuković je potvrdio primitak te robe u Univerzalu, no istraga je pokazala da je Soldo tu robu zadržao za sebe.

Osim toga, Soldo i Kaselj su, prema optužnici, nakon saznanja da se protiv njih provode izvidi sastavili odluku kojom se Soldi odobrava korištenje privatnog automobila u službene svrhe tijekom i izvan radnog vremena, koju su datirali s 1. prosinca 2014., a istražiteljima dostavili u listopadu 2019. godine. Tužitelj smatra da je taj dokument neistinit i antedatiran jer nigdje nema njegova izvornika, niti je odluka upisana u urudžbeni zapisnik u tvrtki. Također nisu pronađeni ni putni nalozi za Soldu u danima kada je službenom karticom plaćao gorivo koje je točio u privatni automobil.

Svi optuženici odbacili su krivnju za kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Soldo je rekao da mu je Kaselj samoinicijativno izdao karticu za gorivo, ali je nikad nije koristio u privatne, nego isključivo u službene svrhe. Kaznenu prijavu nazvao je političkom odmazdom HDZ-a jer im se nakon izbora 2017. nije želio prikloniti, nego je otišao u gradsku oporbu gdje je i danas kao nezavisni gradski vijećnik. Odbacio je krimen i vezan uz robu kupljenu u Agriji, rekavši da nikad nije uzimao robu za svoju privatnu tvrtku na račun Univerzala.

Promijenio iskaz

Vuković je, inače, u prvom iskazu policiji naveo da u Agriji nije nikad ništa naručivao, pa se shodno tome u Univerzalu nije niti koristilo ništa što je kupljeno u toj trgovini. Poslije je, pak, tu svoju izjavu povukao rekavši da ju je dao "po naputku novog direktora Stjepana Ripića" koji je došao 2017. nakon smjene gradske vlasti i "pokrenuo represiju prema svim voditeljima". Naknadno je ustvrdio da su neki sporni filteri ipak kupljeni u Agriji i ugrađeni u bazensko postrojenje. No, tužitelj mu nije povjerovao. Za Soldu traži 14 mjeseci zatvora, za Kaselja 11 mjeseci zatvora koji bi mu bili zamijenjeni radom za opće dobro, a za Vukovića šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:10