3 GODINE ZATVORA

Bivši direktor Dinama Damir Vrbanović nije se javio u zatvor, traži odgodu: ‘Časni sude, ozlijedio sam koljeno‘

Vrbanović je sudu putem svog odvjetnika poslao medicinsku dokumentaciju o ozljedi koljena
Damir Vrbanović
 Goran Mehkek/Cropix

Iako se u srijedu trebao javiti u Remetinec na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne na koju ga je zajedno s braćom Mamić te poreznikom Milanom Pernarom osudio osječki Županijski sud, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović još neće u zatvor. Naime, putem svojega odvjetnika Janjka Grlića, Vrbanović je u zakonskom roku podnio molbu za odgodu izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o ozljedi koljena.

Uz molbu je dostavljena i medicinska dokumentacija o ozljedi pa je sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskoga suda dokumentaciju poslala zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj kako bi liječnici dali mišljenje o tome je li ta ozljeda opravdan razlog za odgodu kazne.

Pitanje koje sudac izvršenja uvijek postavlja u takvim slučajevima je može li se liječenje osuđenika obaviti unutar zatvorskoga sustava ili ne. Mišljenje zatvorske bolnice do utorka još nije pristiglo na zagrebački Županijski sud pa je evidentno da niti Vrbanović neće u Remetinec dok se to na raščisti.

Do sada je od četvorice pravomoćno osuđenih u pravomoćno okončanom predmetu protiv Mamića i drugih, na odsluženju kazne završio jedino bivši poreznik Pernar koji se prije dva tjedna javio u Remetinec na odsluženje kazne od tri godine i dva mjeseca zatvora. Za ostalu dvojicu osuđenika, Zdravka i Zorana Mamića situacija je poznata. Obojica se nalaze u BiH čiji su državljani i odakle, barem prema dosadašnjim odlukama BiH sudova, neće biti izručeni.

Obojica su pak zatražila od hrvatskoga Ministarstva pravosuđa da im se dopusti izdržavanje kazne u BiH, međutim, Ministarstvo ih je odbilo. Paralelno su isti zahtjev podnijeli i Ministarstvu pravosuđa BiH, no zasad nije poznato kako se taj postupak razvija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:33