PRESUDA U ZAGREBU

Bivši doministar branitelja osuđen zbog primanja mita, u proračun mora uplatiti 1,3 milijuna kuna

Sporna je bila stvarna uloga optuženog i njegov utjecaj pri odabiru stanova za potrebe stradalih u ratu, rekla je sutkinja

Dinko Mikulić

 Ivo Ravlic/CROPIX

Dinko Mikulić, bivši ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje te bivši pomoćnik ministra branitelja, nepravomoćno je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zagrebu zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora.

Sud mu je naložio i da u državni proračun mora uplatiti nešto više od 1,3 milijuna kuna koje je, kako je utvrđeno tijekom sudskog postupka, stekao kaznenim djelom, a na sve mora podmiriti i 136.000 kuna sudskih troškova od kojih većina "otpada" na financijsko-knjigovodstveno i građevinsko vještačenje.

Kao olakotne okolnosti sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Tamarom Pleše mu je prilikom odmjeravanja visine kazne uzelo u obzir dosadašnju neosuđivanost, zrelu životnu dob, činjenicu da je veći dio svog života živio u skladu sa zakonom te da ima petero djece.

Otežavajuće mu je, pak, to da se radilo o stambenom zbrinjavanju braniteljske, osjetljive populacije, a Mikulić se kao službena osoba trebao brinuti o ugledu djelovanja državne uprave, no to zbog svoje lakomislenosti nije činio, nego je narušio povjerenje građana u institucije.

- Tijekom postupka nije bilo sporno da je optuženi bio službena osoba ministarstva u čijoj je nadležnosti bilo rješavanje stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata te da je bio ujedno i ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje. Sporna je bila stvarna uloga optuženog i njegov utjecaj pri odabiru stanova za potrebe stradalih u ratu te je li kao protuuslugu zahtijevao dar odnosno novčani iznos. Ispitan je niz svjedoka, među kojima su i djelatnici Ministarstva. Suprotno obrani optuženog da nije imao nikakvu ulogu u odabiru stanova i lokacija, sud je nakon izvedenih dokaza zaključio da je uloga Mikulića bila velika i ključna - rekla je sutkinja obrazlažući presudu u treći put ponovljenom sudskom postupku.

Prema optužnici USKOK-a, Mikulić je 2005. zbog namještanja natječaja tražio i dobio mito od suvlasnika Stanoinga Branka Dretara, čiji su stanovi bili ponuđeni za stambeno zbrinjavanje branitelja i drugih stradalnika rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:04