ŠUKER POBIJEDIO

Bivši dopredsjednik HNS-a kriv je za klevetu: Mora platiti 3.850 kuna, a čeka ga i novi postupak

Ivan Brleković je kriv za klevetu - tvrdnju da je Šuker spiskao stotine tisuće kuna HNS-a na putovanja
Davor Šuker
 Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik HNS-a Davor Šuker pravomoćno je sudskim putem “izbio” 3850 kuna iz džepa Ivanu Brlekoviću, bivšem HNS-ovu dopredsjedniku, zbog klevetničkih izjava prema kojima je najbolji strijelac hrvatske reprezentacije putujući “spiskao” na stotine tisuća kuna HNS-ova novca.

Brlekovićeva obrana u kojoj je, između ostaloga, pojašnjavao da riječ spiskati ne znači krađu ni lopovluk, nego rastrošnost, za Općinski kazneni sud u Zagrebu nije uvjerljiva, nego su navodi okarakterizirani, kao što i Šuker tvrdi u privatnoj tužbi, kao kleveta.

Osim 3850 kuna koje u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude Brleković mora uplatiti u državni proračun, također mora nadoknaditi i 1000 kuna sudskih troškova, kao i troškove Šukerova branitelja te o svom trošku presudu u cijelosti objaviti na portalu Večernjeg lista.

Zadovoljni

- Mogu potvrditi da je u postupku po privatnoj tužbi moje stranke g. Davora Šukera donesena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odbijena žalba okrivljenika Ivana Brlekovića i potvrđena prvostupanjska presuda. Zadovoljni smo činjenicom da je ovaj postupak pravomoćno okončan te da je sud utvrdio klevetničko ponašanje bivšeg dopredsjednika HNS-a koje će sukladno presudi biti i sankcionirano. S obzirom na to da je mojem klijentu takvim protupravnim ponašanjem nanesena i značajna šteta, a sve povezano s ugledom i značajem koji g. Šuker uživa u Hrvatskoj, ali i u svijetu, temeljem ove presude pokrenut ćemo i postupak za naknadu štete radi povrede prava osobnosti - rekao nam je Šukerov odvjetnik Nikola Badovinac.

image
Ivan Brleković
Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjetimo, Šuker je tužio Brlekovića zbog tvrdnji u intervjuu 2014. u Večernjem listu “da bi HNS bez Šukera bolje funkcionirao jer da je samo trošio novac te da je od jedne osobe iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a”.

Snažna poruka

Brleković se nije smatrao krivim, a ponajmanje da je Šukera oklevetao, nego je tvrdio da je njegov intervju bio s “društveno snažnom porukom i isključivo usmjeren da u ulozi poštenog građanina kojeg svi cijene smiri tenzije i spriječi eskaliranje nogometnih sukoba sjevera i juga”.

- Kad je Šuker preuzeo HNS 2012., Hrvatska je bila 4. na svjetskoj rang listi... Iza Šukera su debakli u Brazilu i Francuskoj. Da Šuker u HNS-u ništa nije napravio, to je moj vrijednosni sud. A kako je došlo do sporne rečenice o spiskanju i trošku? Čuo sam to od jedne osobe iz računovodstva HNS-a da je Šuker ispeglao oko 200.000 kuna na specijalnoj MasterCard affinity kartici HNS-a - branio se Brleković ne želeći otkriti ime te osobe iz računovodstva. Šuker se zbog svega izrečenog osjećao poniženo i osramoćeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:42