NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši gradonačelnik Požege i njegov zamjenik osuđeni za namještanje poslova oko energetske obnove zgrada

Ako presuda postane pravomoćna Puljašić i Pilon morat će provesti po šest mjeseci iza rešetaka

Darko Puljašić

 Vlado Kos/cropix/

Bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon nepravomoćno su osuđeni na Županijskom sudu u Osijeku u aferi oko namještanja poslova za gradsku komunalnu tvrtku Komunalac iz Požege.

Obojici je izrečena zatvorska kazna u trajanju godinu dana i dva mjeseca, s tim da neuvjetovani dio kazne koja će se izvršiti iznosi šest mjeseci, a ostatak od osam izrečen im je uvjetno na dvije godine. Drugim riječima, ako ovakva presuda postane pravomoćna Puljašić i Pilon morat će provesti po šest mjeseci iza rešetaka. Osuđeni su kazneno djelo trgovanja utjecajem, a riječ je o poznatoj aferi za koju ih je prijavio bivši direktor Komunalca Josip Vitez, na kojeg su Puljašić i Pilon vršili pritisak na Viteza tražeći od njega da poslove vezane uz energetsku obnovu zgrada u gradskom vlasništvu dodijeli točno određenim tvrtkama.

Vitez je razgovore s njima snimio, te su oni postali sastavni dio USKOK-ove optužnice temeljem kojih je požeški dvojac sada nepravomoćno osuđen.

USKOK ih je teretio da su tijekom siječnja 2020. godine nagovarali Viteza i tražili od njega da javnu nabavu za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je Komunalac upravitelj provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima, odnosno tvrtkama koje su oni odredili i kako bi se posao, prema dogovoru s vlasnicima tih tvrtki, dodijelio upravo njima.

Vitez je prethodno dobio informaciju da bi njemu nadređene osobe to mogle tražiti, pa je oba razgovora snimio, a na kraju je odbio postupiti po njihovom zahtjevu te je pozvao ukupno 17 tvrtki za navedene poslove. No, tada su se prema njemu nastavili pritisci, primao je i prijetnje, pa je u travnju 2020. snimke, za koje do tada nitko nije znao da postoje, predao predsjedniku požeško-slavonskog HDZ-a i Gradskog vijeća Požega dr. Željku Glaviću, koji ih je proslijedio policiji. USKOK je protiv Puljašića i Pilona istragu otvorio u siječnju 2021. godine, nakon čega je HDZ primorao Puljašića da podnese ostavku u Saboru, a i on i Pilon su razriješeni sa svih stranačkih funkcija u HDZ-u. No, na dužnostima gradonačelnika i dogradonačelnika su ostali sve do redovnih lokalnih izbora 2021. godine, na kojima se nisu ni kandidirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:13