SUĐENJE

BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA OPET NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Viši sud ukinuo je presudu prema kojoj Hebrang nije klevetao ministra Kujundžića

Andrija Hebrang i Milan Kujundžić.
 Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovno će se susresti sa svojim prethodnikom, bivšim ministrom Andrijom Hebrangom u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je viši sud ukinuo presudu prema kojoj sve što je Hebrang sarkastično govorio o Kujundžićevu sudjelovanju u Domovinskom ratu nije bila kleveta.

- Mogu potvrditi da je naša žalba usvojena, a takvu odluku smo i očekivali jer uz sve dokaze i činjenice koje smo iznijeli tijekom postupka nije bilo realno da se presuda u korist suprotne strane održi. Očekujemo brz dovršetak ponovljenog postupka i donošenje presude utemeljene na zakonu, a vodeći se očitim i jasnim činjenicama – rekao nam je Kujundžićev odvjetnik Danijel Papak.

Viši sud smatra da je došlo do “bitne povrede odredaba kaznenog postupka jer su izostali razlozi o odlučnim činjenicama pa je preuranjen zaključak prvostupanjskog suda da nije dokazano da bi Hebrang počinio kazneno djelo za koje ga se tereti”. U obrazloženju nepravomoćne presude je, među ostalim, stajalo da iz provedenih dokaza kao i podataka s Wikipedije proizlazi da je Kujundžić u određenim razdobljima boravio u inozemstvu, no viši sud smatra da se prvostupanjski sud nije dovoljno pozabavio činjeničnim opisom same tužbe u kojoj su naznačene detaljno okolnosti ministrovih odlazaka u inozemstvo, datum njegove obrane doktorata...

Podsjetimo, okidač Kujundžiću za tužbu bile su Hebrangove riječi o njegovim aktivnostima iz 1991. i 1992. godine: “Otišao je u Njemačku, dolazio na nekoliko dana obraniti doktorat i vraćao se u Njemačku. Čak je jednom bio u Lipiku na sat vremena kad je oslobođen, to je sve što je ‘primirisao’ bojišnice, ali to sam doznao prekasno. Kada sam ga 2004. zapošljavao u Ministarstvu, vjerovao sam na riječ čovjeku koji sjedi preko puta mene i gleda me u oči”.

Tijekom suđenja između dviju sukobljenih strana vladala je napeta atmosfera, a ponekad i povišeni tonovi jer Hebrang, čije se iznošenje obrane rastegnulo čak na dvije rasprave, nije štedio riječi za aktualnog ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:24