IZRUČIT ĆE GA HRVATSKOJ

Bivši muž HTV-ove urednice Tončice Čeljuske uhićen u Frankfurtu

Zadar, 230609.Dolazak Zlatka Celjuske ( suprug TV voditeljice Toncice Celjuske ) na Opcinski sud u Zadru zbog prevare oko zemljista.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

ZAGREB - Zlatko Čeljuska, 56-godišnji bivši član Uprave i direktor tvrtke "Adria yacht" d.o.o. Vodice i bivši suprug HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, uhićen je u Njemačkoj gdje se nalazio od kada je za njim prije tri godine raspisana međunarodna tjeralica. Prema informacijama iz krugova bliskih MUP-u, Čeljuska je uhićen u Karbenu kraj Frankfurta, gdje će čekati izručenje Hrvatskoj, javlja Slobodna Dalmacija.

Spekulacije o tome da se Čeljuska, nalazi u inozemstvu pokazale su se mogućim na Općinskom sudu u Zadru još u studenom 2009. godine kada je kao opravdanje za njegov uzastopni izostanak sa ročišta Čeljuskin odvjetnik Slaven Dmitrović tužiteljstvu predočio njegov kardiološki nalaz iz jedne klinike u Njemačkoj.

Samo mjesec dana kasnije za Čeljuskom je izdana i međunarodna tjeralica nakon što se nije javio na izdržavanje dvoipolgodišnje zatvorske kazne koliko mu je zbog prijevare dosudio Županijski sud u Zagrebu zbog malverzacija sa zemljištem. No, u kolovozu 2010. godine Vrhovni sud je prihvatio njegov zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude i ukinuo pravomoćnu presudu.

Zagrebačkom Županijskom sudu naloženo je da ponovno odluči o žalbama i donese novu presudu ili slučaj vrati na ponovno suđenje, no kako je u tom predmetu u kolovozu ove godine nastupila zastara nije izvjesno što će se s tim predmetom sada dogoditi. Već sada je sasvim jasno da je uz nečiji „blagoslov“ Čeljuska čekao zastaru u Njemačkoj. Zasad je tako moguće da će odgovarati samo zbog istog kaznenog djela u Zadru.

Na Općinskom sudu u Zadru gdje se pojavio svega nekoliko puta, Čeljuski suđenje zbog prijevare traje još od veljače 2007. godine, a tereti se da je 29. prosinca 2005. godine s krivotvorenom osobnom iskaznicom na ime Benjamina Brkljače, u koju je umetnuo svoju fotografiju, nabavio originalni zemljišnoknjižni izvadak Brkljačina zemljišta u Diklu od 255 metara četvornih, koje je potom prodao Jozi Golubu iz Švicarske za 100 tisuća eura.

Uz predočenje lažne osobne iskaznice, prethodno je u Poreznoj upravi Zadar, pribavio original kupoprodajnog ugovora za zemljište sklopljen između Mate Ivanova i Benjamina Brkljače. Čeljuska se potom sa lažnom osobnom iskaznicom potpisao na kupoprodajni ugovor s Golubom, a nakon toga na jednak način i u knjigu javnog bilježnika, koji je to potvrdio službenim štambiljem. Nakon svega, Golub mu je isplatio traženu cijenu, a nakon što je otkrio prijevaru sve je prijavio policiji. Na jednoj od rasprava Golub je prepoznao Čeljusku i rekao:

'Siguran sam da je to osoba s kojom sam se našao u Zadru. Prepoznao sam ga po hodu, visini i po obrvama', kazao je tada svjedok Jozo Golub i dodao kako svaki put iznova, kada gleda HTV-ov 'Dnevnik' koji vodi Čeljuskina supruga proživljava dramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:34