ŽIVOTNI PAD

BIVŠI NOGOMETAŠ MARSONIJE ZAVRŠIO NA DRUGOJ STRANI ZAKONA Pao na odmorištu uz autocestu A1: Auto mu potonuo i izazvao pažnju policije...

U šumi između naselja Bajići i Donja Busovača preuzeo je Egipćane u dobi između 19 i 23 godine i pomogao im je da dođu do Italije
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Bivši igrač NK Marsonia I. Š. (24), trenutačno student zagrebačkog Veleučilišta Vern, završio je s druge strane zakona jer je odlučio u posuđenom automobilu prošvercati ilegalce kroz RH i popraviti si kućni budžet.

Na teret mu se stavlja da je 20. veljače na šumskom predjelu između naselja Bajići i Donja Busovača, uz državnu granicu s BiH, za obećanih 300 eura nagrade te naknadu troškova najma automobila i goriva preuzeo pet državljana Egipta, starih između 19 i 23 godine. Znao je da je petorka ilegalno ušla na teritorij RH i da je za cilj imala Italiju.

Njegov je zadatak bio prevesti ih do Zagreba kako bi dalje otputovali na cilj. No, Opel Insignia, koju je unajmio 7. veljače i koja je “potonula” pod težinom šest osoba, bila je dovoljna sumnja da ga policajci zaustave na odmorištu Desinec-jug na autocesti A1. Za policiju, a potom i tužiteljstvo počinio je kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

Biznis u kafiću

- U Zagrebu studiram na Vernu, ali sam izgubio stipendiju i bio sam bez posla pa sam prijatelje molio da mi pomognu podmiriti troškove studiranja koji su se nagomilali. Životna situacija mi je teška, imao sam i prijelom noge pa sam trebao platiti veći iznos terapije. Pitao sam na više strana, pa me jedan dan nazvao neki muškarac na telefon rekavši da dođem u kafić Sport na Malešnici. Za susreta čovjek mi je rekao da mogu zaraditi novac prevozeći ljude i da unajmim Opel Insigniju. I jesam.

Slijedeći upute te osobe preko WhatsAppa, sišao sam u Karlovcu s autoceste te sam se vozio starom cestom i iza mjesta Krnjak skrenuo do nekog sela i onda dalje u šumu gdje su me čekale osobe - otkrio je bivši nogometaš kojemu je dalje muškarac preko telefona davao upute kako izbjeći policiju. Priznao je da je bio svjestan da se radi o ilegalnim migrantima. Trojicu je smjestio na stražnje sjedalo, a dvojicu u prtljažnik.

- Ponudio sam im da netko sjedne pokraj mene, ali nisu htjeli. No, bili su u karavanskom prtljažniku. Vozio sam ih 40 minuta kad sam uočio da me prate tri terenska vozila sve do Desinca gdje su me zaustavili i uhitili - zaključio je nesuđeni krijumčar koji je za šverc ljudi trebao dobiti 300 eura, a za trodnevni najam automobila i gorivo 1400 kuna.

9000 eura

Egipćanin A. M., kojeg je prevozio u prtljažniku, Egipat je napustio u studenome te je došao u Istanbul odakle je pješice preko Grčke, Makedonije i Srbije početkom siječnja došao do BiH. A kako je u Grčkoj upoznao agenta, inače arapskog podrijetla, koji se bavi krijumčarenjem u zemlje Zapadne Europe, ponudio mu je prebaciti ga preko granica do Italije.

- Cijeli put sam trebao platiti 9000 eura. U BiH sam bio do veljače u kampu u Bihaću. Otišao sam do Kladuše, noću prešao granicu i ušao u RH. Koristili smo navigaciju i išli kroz šume. Pješačili smo 4 dana, a dva smo dana čekali prijevoz u šumi. Po nas je došao bijeli automobil vozeći po makadamu. Ušao sam u prtljažnik s još jednim sunarodnjakom, dok su trojica sjedila straga - ispričao je Egipćanin.

Njegov je sunarodnjak za put dogovorio cijenu od 4000 eura. Vozaču koji ih je pokupio nitko od nije dao novac. Treći je Egipćanin već nakon dolaska u Bosnu za put dotad “iskeširao” 5000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:11