UBIO SUPRUGU

Bivši policajac dobio 11 godina zatvora: ‘Da me nije povukla za ruku, pištolj ne bi opalio‘

Gordan Jagatić mora platiti i 86.547,13 kune HZMO-u, riječ je o novcu djece supružnika kojima je isplaćivana obiteljska mirovina

Gordan i Dubravka Jagatić

 Facebook

Dok bivši policajac Gordan Jagatić (49) služi 11 godina zatvora u glinskoj kaznionici zbog ubojstva supruge - kolegice policajke - suočio se s nepravomoćnom presudom sisačkog suda povodom tužbenog zahtjeva Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Sud je naložio da Jagatić mora platiti HZMO-u 86.547,13 kune s kamatama, a riječ je o novcu kojim je djeci supružnika, nakon stravičnog događaja, isplaćivana obiteljska mirovina temeljem donesenog rješenja.

Naime, prema članku 162. st. 1. Zakona o mirovinskom osiguranju, Zavod ima pravo na naknadu štete od osobe koja je prouzročila, među ostalim, i smrt osigurane osobe, a prema članku 161. istog Zakona ima pravo zahtijevati I naknadu štete i za novčana davanja koja se isplaćuju na teret mirovinskog osiguranja sve dok traje isplata tih davanja i ako su ta davanja osigurana u mirovinskog osiguranju. Pa je tako sinu i kćeri ubijene žene priznato pravo na obiteljsku mirovinu od 1261,35 kuna za svakog, a koje je počelo teći od srpnja 2017.

U odgovoru na tužbu, Jagatić nije osporio odgovornost za smrt partnerice, međutim je napomenuo da je bila riječ o nesretnom slučaju, a nikako namjera da ubije suprugu.

- Nije mi poznato da su mojoj djeci priznata prava, odnosno da im je isplaćena obiteljska mirovina. Smatram i da je tužbeni zahtjev postavljen suviše visoko i da ne odgovara utvrđenom iznosu HZMO-a. Sporno je postoji li uopće šteta ili je riječ o nesretnom slučaju. Naime, smatram da je odgovornost bila podijeljena. Supruga me povukla za ruku i to je utvrđeno po izlaznoj rani koju je utvrdio balistički vještak, ali je sutkinja navela da se ne može raditi o djelu iz nehaja jer da sam ja bio policajac. Ja i moja bivša supruga smo bili razvedeni od 2016. ili početka 2017., a tog dana kad sam se vratio iz noćne smjene, ostao mi je pištolj na ormaru. Počeli smo se prepirati i uzeo sam pištolj, ni sam ne znam zašto, a Dubravka me povukla za ruku pa je pištolj ispalio i došlo je do smrti. Pištolj nije bio uperen u nju, a da me ona nije povukla za ruku, pištolj ne bi ispalio - pravdao se u sudnici posrnuli bivši policajac.

Sisački sud je zaključio da je Jagetić stranka u obveznom odnosu i da je dužan ispuniti svoju obvezu.

- Krivnja u građanskom pravu je šira od krivnje u kaznenom postupku, ali po mišljenju ovog suda ne stoji tvrdnja da se radi o podijeljenoj odgovornosti. Sud također nije prihvatio ni tvrdnju da do smrtne posljedice ne bi došlo da ga njegova supruga nije povukla za ruku i da je pištolj bio prazan. Tuženik kao iskusan policajac dobro zna rukovati pištoljem i zna što se postiže repetiranjem pištolja. Iz kaznenog spisa proizlazi da je ulazna strijelna rana bila na samom vrhu prsišta, te da je tuženik otišao na kat kuće, uzeo pištolj, repetirao ga i uperio prema žrtvi. Znao je da je poluautomatski pištolj ČŽ 75B cal 9mm Luger napunjen i povukao je obarač - zaključio je sisački sudac u obrazloženju presude.

Podsjetimo, tragedija koja je šokirala cijelu zemlju dogodila se u srpnju 2017. u Novskoj, a do tada uzornom policajcu, odmah nakon uhićenja, izmjereno je 1,11 promila alkohola u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 09:32