DOBILI DESET GODINA

Bivši policajac i brat pljačkali zagrebačku elitu: Maji Šuput ukrali Rolex, ključ Mercedesa...

Bivši policajac Anto Zeba (45) i njegov brat Mario (46) nepravomoćno su proglašeni krivima za niz provala i uništavanje dokaza
Maja Šuput (lijevo), Ante i Mario Zeba (u pravokutniku)
 Srdjan Vrancic/Cropix

Dvije i pol godine od početka suđenja te pet godina nakon što su unijeli nemir u domove zagrebačke elite koju su pokrali, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno su osuđena braća Zeba, bivši policajac Anto (45) i njegov brat Mario (46). Zbog provala u domove, točnije za krađe i sprečavanje dokazivanja jer je tijekom pretrage doma sakrio USB stick i simulirao mučninu kako bi se domogao toaleta i u njega bacio USB, Anto Zeba je osuđen na pet godina i deset mjeseci, a njegov brat Mario dobio je godinu dana zatvora manje.

Odabrane mete

Braća su, prema optužnici tužiteljstva, pomno isplanirala provale u niz stanova, a među odabranima su se našli pjevačica Maja Šuput Tatarinov, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš i njegova supruga, član Uprave investicijske kuće InterCapital Tonći Korunić, Tatjana Vrdoljak, prva supruga bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, Sanja Lozić, članica NO-a i jedna od vodećih dioničara Centra za vozila Hrvatske, stomatolog Marko Marović, Ana Mlinarić Džepina iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tomo Škoro iz BC Instituta, Marin Zovko, Vedran Čavlina... S obzirom na to da su u jednom dijelu ipak obeštećeni, Zebe će im u parničnom postupku morati nadoknaditi još nešto više od milijun kuna.

- Žao mi je oštećenih, ali s tim djelima ni ja, ni brat nemamo veze. Od 2011. imam problema s leđima i kralježnicom, pa ne mogu niti trčati, niti raditi čučnjeve, a vidim da bi za neka od tih djela trebalo skakati po krovovima terasa i penjati se požarnim stepenicama. A što se tiče sprečavanja dokazivanja, na pretragu su me doveli iz pritvora u lisicama. Imao sam glavobolju i vrtoglavicu i bio sam rekao da ne želim ići, ali su mi rekli da moram, da će pozvati Hitnu i dati mi sok ili vodu. Sjeo sam na stolicu vezan, a uz mene su bili pravosudni i policajac koji je vršio pretragu da bi u jednom trenutku policajac pitao drugoga gdje je predmet pretrage. Ponavljam, ja sam bio vezan i nekoliko metara udaljen.

Pretražili su cijelu prostoriju i mene. Zatim sam molio da odem na WC da obavim nuždu, a nakon izlaska su rekli da moram u bolnicu da vide jesam li što progutao. Došla je Hitna, šećer mi je bio preko 10, na rendgenu mi ništa nisu našli u želucu i vratili su me u Remetinec - branio se Anto Zeba.

Za razliku od istrage kada nije spominjao poznanika Zorana B., u sudnici je često govorio o njemu, od toga da mu je brat Mario iznajmio stan u kojem je bila pretraga pa do toga da mu je Zoran donosio USB stickove i CD-e na kopiranje i preslaganje, dajući mu u zamjenu za usluge laptope, mobitele, kofere... sumnjivog porijekla.

I za lokacije mobitela putem baznih stanica Anto je imao objašnjenje. U blizini mjesta provala, kako je ispričao, vodio je suprugu u bolnicu, pa je okolo šetao dok je čekao da završi. Zatim je odlazio i odvjetnicima, a opravdanje je imao i za Osijek jer im tamo živi majka.

Mario Zeba je, pak, ispričao da 15 godina radi i živi u Njemačkoj te da je 2004. unajmio stan u Zagrebu kako bi imao gdje biti s djevojkom.

- Početkom 2016. Anto mi je rekao da poznanik Zoran traži prostor u kojem bi držao elektroničku robu. Dogovorili smo se da koristi stan i plaća režije, ali da mogu u njemu boraviti kad svratim u Zagreb. Tako je i bilo 2017. Nakon dva dana upala je policija i iz kreveta me odvukla u Heinzelovu gdje su mi rekli da sam optužen za krađe. Ostao sam u šoku - uvjeravao je sud Mario, napominjući također da ni on, ni Anto nisu pušači.

Naime, nakon temeljitih čistki stanova iza sebe su ostavljali tuđe opuške cigareta Marlboro kako bi zameli tragove, a u nekim su domovima ostavljali ambalažu Red Bulla i mlijeka.

Ruka u školjci

Policajci koji su s Antom Zebom bili na pretrazi stana ispričali su da se dva puta vraćao u toalet tvrdeći da mu nije dobro, da je klečao uz školjku i da im se činilo kao da povraća, a nakon njegova izlaska uočili su kako mu je ruka mokra do lakta. U potrazi za USB-om koji je nestao i koji je, pretpostavlja se, skrivao niz sličnih zaplijenjenih dokaza poput fotografija ukradenih predmeta te ruta koje treba obići i provaliti, pretražili su cijelu prostoriju, demontirali školjku i cijevi, poslali ga i na rendgen. No, uzalud. Sud je u konačnici zaključio da je WC školjka progutala stick jer za povraćanje nema potrebe gurati ruku u školjku.

Od srpnja 2016. do siječnja 2017. krali su tehničku opremu, mobitele, igraće konzole, vrijedne umjetničke slike, zlatni nakit, satove... U stan Maje Šuput provalnici su ušli preko požarnih ljestvi i krovnog prozora. Ukrali su joj 5000 eura i 40.000 kuna, ženski zlatni Rolex, model Oyster Perpetual Lady 31, tri ručna sata Michael Kors, iPhone, fotoaparat Canon, Apple mini iPad, različiti zlatni nakit i rezervni ključ Mercedesa. Moraju je obeštetiti za 225.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 11:27